Konu: MHP'li Mehmet Gül: PKK'lılar da bizim şehidimiz

Forum: Türkiye Siyasi Yönetimi

Konuyu açan: KizilZora


KizilZora - 14/5/2008 Saat 22:42

Evet yanlış okumadınız. Bu laflar MHP'li Mehmet Gül'e ait. Öyle laflar etti ki..
MHP içinde bile en uçtaki milliyetçilerden olan Mehmet Gül, “Dağda ölen PKK’lılar da bizim şehidimizdir” dedi. Röportajı yapan Mine Şenocaklı yanlış duyduğunu zannetti. Ancak Gül sözlerine devam edince duyduklarının doğru olduğunu anladı..

Vatan'dan Mine Şenocaklı Gül ile çarpıcı bir röportaj yaptı.. Söylediklerine birçok MHP'li inanmayacak. İşte çok konuşulacak ve o söyleşi..

Kürt sorunu nasıl çözülür?

Gazetenizdeki söyleşide DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş diyor ki, ’Bugün Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında yeni bir Ortadoğu yaratılmak isteniyor. Bu yaşanan Ortadoğu krizidir. Aslında bizim sorunumuz yok. Bu emperyalizmin bir oyunu...‘ Çok doğru diyor. Bugüne kadar 29 Kürt isyanı oldu diyenler var. Hiçbiri Kürt isyanı değil ki! Birincisi Şeyh Bedirhan isyanı, merkezileşmeye karşı. Şeyh Ubeydullah isyanı, Batılıların tezgâhladığı bir isyan. Şeyh Sait bir Kürt isyanı deniyor. Ama Şeyh Sait kendisi Zaza. Üstelik İslam adına, şeriat adına isyan ettiğini söylüyor... Ben PKK’lıların ve DTP’lilerin bir kısmının Büyük Ortadoğu Projesi’nin ne anlama geldiğini, Ortadoğu ve İslam ülkeleri üzerinde Amerika’nın ve diğer emperyal güçlerin hangi tezgâhları kurmaya başladığını kavradıklarını görüyorum. Bu olumlu bir gelişme.

Siz 2003’te ‘Amerika artık Türkiye’yi stratejik ortak değil stratejik hedef olarak görüyor’ demiştiniz. Ya bugün?

Bakın, Amerika 17 yıldır Kuzey Irak’ı kendi istediği gibi şekillendirmeye çalışıyor. Son savaşa da 500 milyar doların üzerinde para ayırdı. Bölgede güçlü Türkiye onların menfaatlerine aykırı. PKK ise ellerindeki bir koz. Niye bu kozu bıraksınlar ki!

Ama anlaşmaya varıldı, Amerika PKK’yı bitirmek için yardım edecek deniyor...

Amerika sana bu imkanı tanır mı? Soğuk savaş bitti, müttefiklik, NATO, hepsi yeniden değerlendirmeye alındı ve Türkiye gözden çıkartılır bir ülke oldu. Amerika stratejisini ortaya koydu, sana sormadı. Sen Amerika’nın koyduğu stratejiye ortak olayım diye debelenirken, o ’Hayır, seni ihtiyacım olduğu zaman part-time değerlendiririm’ diyor. Şimdi bize ihtiyaç var, yarın yok. İran ve Suriye meselesi olmasa Türkiye’ye bu kadar da taviz vermezlerdi. Amerika’ya, ‘Kurduğun sistemi yık’ diyoruz. Yıkmayacak. Tabii elinden gelirse...

Nasıl?

Ülkemizdeki bu direnç ve birlik süper güçleri de geride bırakır. Şırnak’ta, Hakkari’de, her tarafta, bunun ipuçlarını görüyoruz. Türk milleti, Gürcüsü, Türkü, Kürdü, tümüyle artık şuna inandı; ‘Bizi bölmek istiyorlar. Bizi birbirimizden ayıracaklar.’ Bunu DTP’lilerin içinde de bazılarının anladıklarını düşünüyorum. Selahattin Demirtaş onlardan biri... Aysel Tuğluk onlardan biri... Bazıları ise anlamak istemiyor.

Kürt komşularımıza sahip çıkalım!

DTP kapatılmamalı o zaman?

O ayrı. Demokrasi açışından farklı bir bakış getirebilirsiniz. Ama hukukun üstünlüğü açısından kimse mazur görülemez. DTP, kapatılmasını istemiyorsa kapatılmayacak gibi davranacak.

DTP’nin kapatılması tam da barış derken sorunu derinleştirmez mi?

Hukuki açıdan bu şart.

Peki ne yapılmalı?

Kendi insanımıza daha çok sahip çıkacağız. Sevindirici olan bir şey var. Hiçbir yerde PKK’dan dolayı Türk ve Kürt çatışması olmadı. Zaten 700 bin Kürt ve Türk evliliği var. Herkes bütünleşmiş. Ben bu yaşananların geçeceğini düşünüyorum. Direnmemiz lazım. Kürdü, Türkü, Lazı, Hakkari’den Edirne’ye bütün millet ayağa kalktıysa bunu durdurmaya da gerek yok.

Nazım’a fazla yüklenmişim

Nazım Hikmet’i eleştiren bir kitap yazdınız. ’Nazım Memleket mi?’ diye... Peki sizi etkileyen dizeleri oldu mu?

Ben Nazım Hikmet’in şair yönüyle ilgili bir şey söyleyecek durumda değilim. O farklı bir konu. Onun, ’Dört nala gelip Uzak Asya’dan... Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan... Bu memleket bizim’ diye başlayan meşhur bir şiiri var. Bir de ağaçlar, kardeşler dediği...

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür... Ve bir orman gibi kardeşçesine...

Evet, o... Hatta onun Kuvvayi Milliye Destanı çok güzel ama maddi hatalar var içinde. Bunları kitabımda da yazdım. Beni Nazım’dan çok millilik ve gayrimillilik ilgilendiriyor. Ben milli komünistleri, Mustafa Suphi de dahil olumsuz bulmuyorum. Onlar bir alternatiftir. Ama enternasyonele, yani Sovyetler’e çok fazla biat eden, Türkiye’yi ikinci, üçüncü sınıfa atan yapıya karşı olduğum için eleştirdim Nazım’ı. Yoksa ona, NATO’ya girişimiz hakkında söylediklerinden ötürü fazla yüklendiğimi düşünüyorum. Nazım Hikmet’in o dönemde bunu Sovyet ağzıyla söylemesini kabullenemiyorum.

Ne diyor NATO’yla ilgili?

Kore’ye niye gittin? Ey Mehmet, dön evine dön diye şiirleri var...

Haklı mıymış?

Şu anda haklı ama haksızlığı şurada; o dönemde Amerika bizim için tehdit değil, ama Sovyetler tehdit. Boğazları istiyorlar falan... Türkiye de mecbur kalıyor Amerika’ya. Yani ehven-i şer kabul ediliyor Amerika. Onun için de fedakarlık yapması gerekiyor Türkiye’nin; Kore’ye gidiyor. Türkiye açısından bir zaruret gibi bu... Nazım’ın Amerika’ya çatmalarının, eleştirilerinin doğru olduğunu biliyordum da bugün daha iyi anlıyorum.

Askerlerin hatası Evren mantığından kaynaklanıyor...

Artık askerler bile Kürt sorunu konusunda hata yaptık, onları yok saydık diyorlar...

Hayır, askerlerin hatası ondan kaynaklanmıyor. Askerlerin hatası Kenan Evren mantığından kaynaklanıyor. Amerika’nın eski Başkanı Carter diyor ya, ’Bizim çocuklar, iktidarı ele aldı, işe el koydu!’ Evren de öyle düşündü. Bu Amerikan mantığı... Büyük Ortadoğu Projesi’nin ön hazırlıkları bunlar. Düşünün federasyon benzeri şeyleri bugün bile savunabiliyor Kenan Evren. Ne badireler atlatmışız? Diyarbakır’da pek çok işkence yapıldı. O dönemde Kürtçeyi yasaklamanın bir anlamı var mıydı?

Diyarbakır cezaevindeki insanlar kendilerini ziyarete gelen ve tek kelime Türkçe bilmeyen anne babalarıyla bu yüzden yıllarca konuşamadılar...

Öyle. İnsanlar konuşacak. Bu bir lehçedir. Türk milletinin ona bir tepkisi yok ki! Türkiye’nin resmi dili Türkçedir. Onun dışında tabii ki herkes istediği dili konuşabilir. Ama DTP’lilerin istediği gibi Kürtçeyi eğitim dili haline getirmek, dil farklılığını kurumlaştırmak anlamına gelir. İki dilli olduğunuz zaman otomatikman iki milletli olmaya başlarsınız... Ama o dönemin basiretsiz yöneticileri adeta bugünkü zemini hazırladı.

Peki siz o dönemde de böyle mi düşünüyordunuz?

Biz de aynı işkencelerden geçtiğimiz için doğru yapılmadığını görüyorduk. ‘Onlar hain, siz vatanperversiniz’, böyle bir mantık olmaz. Yani orada devlet teröre bir ivme kazandırdı. Onlara bir koz verdi. Zaten sorun vardı, Kürtler birden kitlenme imkanı buldular. Bilinçsiz yöneticiler tarafından zulümler yapıldı. Oysa ben daha çocuk yaşta Genç Ülkücüler Teşkilatı’na girdiğimde, ’Türklerle Kürtler aynı milletin evladıdır’ diyordum. Şimdi de bu fikrimi geliştirerek sürdürüyorum...

Doğrusu aynı milletin değil, aynı ülkenin evladıdır demek olmaz mı?

Hayır. Çünkü milletleşme farklı bir olgudur. İşte Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi, Amerika 250 yılda millet oluyor da, biz nasıl olamıyoruz? Bırakın daha önceki etnik süreçleri, Kürt-Türk ayniliğini, bin yıldır İslam inancıyla yoğrulmuşuz. Üç devlet kurmuşuz; Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti... Üç devlette bir arada olmuşuz. Aynı savaşları, aynı mücadeleleri vermişiz. Bugün hâlâ aynı değiliz diyoruz. Demek ki, bir yanlışlık var.

Herkes hata yaptı

‘Din kardeşliği bir çimentoydu ama artık o da zayıflıyor’ demişti Abdülmelik Fırat...

Zayıflatılmak isteniyor olabilir. Ama hiç de zayıflamadığı anlaşılıyor. Hakkari’de eline Türk bayrağı almış vatandaşımız, ’Aynı Kuran’a, aynı dine, aynı Allah’a inanıyoruz. Biz ayrı değiliz!’ diyor. Demek ki yapacağımız şey, buluştuğumuz ortak noktaları geliştirmek ve bu konuda eksiklerimiz varsa gidermek olmalı.

Askerlere dönersek...

Ben de hata yaptıklarını kabul ediyorum. Ama sadece onlar değil herkes hata yaptı. Mesela Türk devleti 1990’dan itibaren Kuzey Irak’taki oluşuma katkıda bulunmadı mı? 5 bin peşmergeyi biz eğitmedik mi? PKK’yla mücadele edecek diye... Pasaportlarını biz vermedik mi? Hatta birbirleriyle kanlı bıçaklı olan Talabani ve Barzani’yi biz barıştırmadık mı? Onların milli birlik ve bütünlüğüne hizmet etmedik mi? Onlara günde 1 milyon dolarlık bir sınır ticaretiyle imkan tanımadık mı? Bu hata değil mi? Amerika’nın etkisinde kalan insanlar kanalıyla oldu bu. İçinde askerler de olabilir. Ama bütün bu gerçeklerden sonra ordumuz çok tecrübelendi. 23 yıllık bir hata var ama sonuçta o hatalardan ciddi ders almış bir Türk ordusu var. Bugün orduya Kuzey Irak’a girme müsaadesi verildi aslında. Girmeyip, hazırlık yapıyorlarsa eğer, bu hata yapma endişesinden ve işin sonucunu çok iyi hesaplamalarından kaynaklanıyor.

internethaber

KizilZora - 14/5/2008 Saat 22:48

Rahmet etsin diyoruz :Lakin ikilik kime gecmisi unutular galiba simdide Tüm Dnya Türk olacak siz önce efendiler T.C sahip cikin.

Bence68 - 15/5/2008 Saat 05:12

Sevgili kizilzora paylaşımınız için teşekkür ederim çok güzel.

Şöyle bir düşünüyorumda rahmetle analım Mehmet Gül ün ciddiye alınmasınada bir anlam veremiyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam milletvekilliği döneminde bir film hakkında yasaklanması için faaliyetlerde bulunmuştu (salkım Hanımın Taneleri).
Kendisine sordular filimi seyrettinizmi diye canlı yayında verdigi cevap evlere şenlik idi. Hayır seyretmedim ama kötü olduğunu söylüyorlar. Ben bu olayı canlı tartışma programında izlemiştim ve çok gülmüştüm.

Yine bir gün Ahmet Kaya nın eşi bir tv programına katılmıştı. Konuşmalar devam ederken telefonla canlı yayına Mehmet Gül katıldı ve söylediği söz aynen şu idi. Ben Ahmet Kayaya hakkımı helal etmiyorum :) :) Çok gülmüştüm.

Ahmet Kayanın eşi gerçekten harika bir cevap vermişti. Sayın Gül, Ahmet Kaya üzerinde doğru hakkınız vardır o da belki kasetlerini almışsınızdır para vererek, eğer adresinizi bildirirseniz hemen paranızı gönderelim ve hakkınız kalmasın.

Sevgili dostlar bu kişiliğe sahip birisinin söylevleri ne kadar ciddiye alınırki...

Sevgiyle

umut1960 - 17/5/2008 Saat 08:20

SAYINKIZIL ZORA :
Mehmet gül AHMET KAYAya Hakkını helal etmemiş . bu normal çünkü mehmet gül önce kendisi helallık almadı. Öldürdüğü insanlardan helallık alması gerekmiyormuydu . o eli kanlı bir katildir . kendisini ne kadar gizlesede 1978 gençliği onun eli kanlı bir katil olduğunu biliyor.Ahmet Kaya NE yASPMIŞKİ HAKKINI HELAL ETMEMİŞ?
vATANINI HALKINI SEVMİŞ VE ONUN İÇİN SADECE TÜRKÜLER SÖYLEMİŞ. tÜRKÜ SÖYLEMEK BİZİM ÜLKEMİZDE SUÇ SAYILIYORSA CANİLİK ALKIŞLANMALIMI SİZCE.
nAZIMI eleştirmek için önce nazım gibi düşünmesi gerekir.
neyse ölmüş birkişinin arksından konuşamayız. çünkü ölüler kendini savunamaz. Yaşasaydı söz hakkı doğardı onada .

Rojin - 17/5/2008 Saat 10:47

Slm umut hsg aramiza seviyli bir pltformda hos paylasimlar dilerim :zk:

KizilZora - 17/5/2008 Saat 12:04

Slm umut1960 helalik almis almais deil benim sorunum,Kisi burda bir yorum yaziyor kender süten cikmis aklarmis gibi.Önce neler yaptilar ondan sona ahkem kesecek.Okdar saplanti bir zihniyetki egitmici kilmigine layik degil platformda yaptigi paylasimlar.Bizler kendi vatanimizdan sormluyuz,Ayrimclik ve gecmisteki hatalarin bedelin ödedik ödüyoruz,T.C bir bütündü,Bu Ülke Türk,Kürt,Laz,Cerkez,abazha ayırmadan herkese ev sahipligi yapıyor.

asliyok - 18/5/2008 Saat 21:11

ye ben anlamadim mehmet gul hem pkklilarda bizim sehidimiz demis hemde ahmet kayaya helallik vermemis mi :redhead:

allah o adama akil fikir versin. bu ne celiski :thumbdown:

sadece ewlatlarimiza bu vatanin ewlatlarina yazik oldu.




yazikkk ki cok yazik :thumbdown:


[tarihinde düzeltildi 18/5/2008 Saat 21:13 Yazar asliyok]

umut1960 - 19/5/2008 Saat 10:52

Şekil değil uYGULAMA:
sEVGİLİ KIZILZORA
Bu ülkede ayrımcılık vardır bunu asla inkar edemeyiz. İşci sınıfı ayak takımı diyen bir başbakanı olan bir ülkede hatta ben zengini severim diyen eski bir cumhurbaşkanı olan bir ülkede ırkcı, sovenist ayrımcılığın olmadığını düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.
İnsanları en kolay yönetme biçimidir bölmek parçalamak. bunu en iyi siz eğitimcilerin bildiğine inanıyorum. :cool:
zİHNİYET AYNI OLDUKTAN SONRA GÖRÜNTÜ ALDATMAMALI .

Bu konunun yazarı : Dostsesi - Stimme der Freundschaft
http://dostsesi.com/forum

Bu sayfanın URL'u:
http://dostsesi.com/forum/modules.php?name=eBoardtr&file=viewthread&fid=747&tid=313