Un Tarhanası : Domates, biber, tuz yoğurt ile birlikte hamur yoğrulur.
İki gün mayalanması beklenir. Daha sonra küçük parçalara ayrılarak kurumaya
bırakılır. Kuruduktan sonra elle ufalanır ve kalburdan geçilir.
Yoğurtlu Tarhana: Yarma kaynatılıp, soğuduktan sonra, yoğurt ilave edilir.
Küçük parçalara ayrılarak serilir ve kurutulur. Pişirmeden önce su içine
bırakılarak ıslanıp yumuşaması sağlanır. Ezilerek tencereye konur, su ilave
edilir. Pişinceye kadar karıştırılır. Piştikten sonra yağda kızartılmış
nane ilave edilir.
Bulama (Katma Aşı) : Ayran içine konan yarma kaynayana kadar karıştırılarak
hazırlanır.
Yarma : Sohu taşında dövülerek kabuğu çıkartılmış buğdaydır.
Etli – Mercimekli Bulgur Pilavı : Et ve pilav ayrı pişirilir. Kuyruk
yağı eritip içine önceden terbiye edilen etleri bir tencereye konur ve
ocağa oturtulur. Suyu çekince ve yağı kalana kadar kavrulur ve sonra
kavrulan etin üstü kapatılır. Mercimeği (haşlanmış) suyla 4-5 defa
yıkadıktan sonra su dolu bir tencereye koyarak avuç arasında iyece bastırıp
ovuşturarak yüzeyde beliren kabukları atılır. Pilavı pişirilecek tencereye
tereyağı konularak pembeleşinceye kadar eritilir. Daha önce yıkamış
olduğumuz bulgur tencereye konur. Tuzunu ve soğanı ilave ettikten sonra
bulgur tane tane oluncaya kadar kavrulur. Daha sonra haşlanmış mercimeği
ekleyip bir miktar daha kavurarak sıcak suyunu ilave edip kırmızı biberini
ekleyerek pişirmeye bırakılır. Pişen pilav dinlendirilir ve üzerine nane
atarak karıştırılır. Sonra geniş bir tabağa pişen pilav dökülür ve yaygın
hale getirilir. Kavurma yöntemiyle pişirilmiş olan kuşbaşı et pilavın
üzerine yayılır. Soğan, maydanoz, sumak karışımı olan söğüşü kenarlarına
dizilir. Biber turşusu ve salatalık turşusu etlerin üzerine serpiştirilir.
Sıcak olarak servis yapılır.
Yeşil Mercimek Çorbası : Mercimekle yarma karıştırılarak suda kaynatılır,
üzerine yağda kavrulmuş un ilave edilir.
Sızgıt : Kesilmiş et küçük parçalara bölünerek etin yağı ile kavrulur ve
kurutulur.
Ekmek Aşı (Guymak) : Yufka ekmeği ufalanarak yağda kavrulur. İçine su ile
birlikte salça, sızgıt ve biber ilave edilerek hazırlanır.
Madımak : Toplanan madımaklar bulgur, salça ve etle birlikte pişirilir.
Üzerine tereyağı eritilerek, sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek
hazırlanır.
Pelte : İçine pekmez katılmış una su ilave edilerek pişirilir.
Su Böreği : Unun içine yumurta kırılır, su ile yoğrularak yufka şeklinde
açılır. Açılan yufkalar su içinde haşlanır. Haşlanmış yufkalar tepsiye
dizilerek üzerine taze yağ dökülür. Peynirle maydanoz karışımı serpilerek
pişmeye bırakılır.
Mantı : Yufka halinde açılan hamun küçük kareler halinde kesilir. Bu
kareler içine biber, soğan, kıyma, maydanoz karışım konulmak suretiyle suda
pişirilir.
Sarığı Burma : Un yağda kavrulur, hazırlanmış yufkalar üzerine serpilir.
Yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar rulo şeklinde dürülür ve tepsiye
dizilir. İki saç arasında kızartılır. Küçük parçalar halinde kesilip,
üzerine kaynatılmış şerbet ilave edilerek hazır hale getirilir.
Sütlü : Sütün içine pirinç ve şeker katılarak kaynatılır.
Şıralar
Pekmez : Üzümler bağbozumu denilen zamanda toplanır. Şırahane adlı odanın
içinde bir üzümlağ olur. Toplanan üzümler bunun içine dökülür. Üzümlağ
betondan yapılmış havuzdur. Üzümler ayakla çiğnenerek şıra haline
getirilir. Bu şıra havuzun altındaki bir delikten "bolum" denilen başka bir
havuza akıtılır. Buradan alınan şıra da kazanlar izinde ocaklara
konulur.
Üzüm çiğnenirken içine beyaz toprak konulur. Bu şırayı kestirmek içindir.
Ayrıca şıra kestirildikten sonra tekrar kaynatmak için ocaklara konan şıra
içerisine yoğurt da ilave edilir. Kıvama gelene kadar karıştırılarak
pişirilir.
Ekşi : Hazırlanan pekmezin toprak konulmadan yapılmış halidir.
Çalma : Çöğen denilen bitkinin kökü kaynatılarak çıkarılır.Bu su,
hazırlanmış pekmeze ilave edilir. Karıştırılarak katılaşması beklenir.
Çalma'nın siyahı ve beyazı vardır.