Konu: Gözün Toprak Doyursun

Forum: Bizden Hikayeler

Konuyu açan: Rojin


Rojin - 11/7/2008 Saat 17:10

Günün birinde köylüler tarlada çalışırken bir kemik parçası bulmuşlar. kemigi aldıkları gibi padişaha getirip;

-padişahım bir kemik bulduk ne kemigi olduğunu anlayamadık eger takdir ederseniz sizin kaine gösterelim demişler. padişah uygun görüp kendiside merak ettigi için kemigi almış ve kaini yanına emretmiş.

kain gelip kemige bakmış ama kemigin ne kemigi oldugunu bulamamış ve demişki padişahım bu kemigi tartalım agırlıgını ölçelim demiş. koymuşlar teraziye kemigi ama nafile kemik : 1okka 2 okka derken terazide tartılmıyor.

padişah kızmış sarayın bahçesine bir büyük terazi yaptırmış tezainin bir kefesine kemik bir kefesine taşlar agırlıklar baglanmış ama terazi bir türlü dengelenmiyor. padişah bu işte bir hikmet var demiş bana dervişi çagırın demiş ve dervişi alıp getirmişler. derviş gelmiş kemigi eline almış ve gülümsemiş;

-padişah negülersin derviş diye kızmış derviş padişahım iyi izleyin bunun agırlıgı tartıyla ölçülmez demiş ve terazinin bir kefesine tekrar koymuş ve dengelenmeyen terazi kefesindeki kemigin üzerine yerden aldıgı bir avuç topragı alıp serpmiş ve terazinin agırlıklarının oldugu taraf agır basmış bu defa padişah nasıl oldu bu deye merakla sormuş.
derviş;

-padişahım bu kemik göz çukuru gemigidir demiş ben üzerine bir avuç toprak atarken gözünü toprak doyursun diye söyledim zaten insanın gözünüde ancak bir avuç toprak doyurur diye cevap vermiş.

Bu konunun yazarı : Dostsesi - Stimme der Freundschaft
http://dostsesi.com/forum

Bu sayfanın URL'u:
http://dostsesi.com/forum/modules.php?name=eBoards&file=viewthread&fid=226&tid=540