Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_system.php on line 22

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 315

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 315

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 1415

  Cumartesi, 20. Nisan 2024 13:29   User Online: 21 

Üye bilginiz

Üye merkeziniz

Özel Messajiniz

Ziyaretçi defteriniz

Üye lerimiz

Forumda çikiş

Forumlar

Genel

Kültür

Atatürk

Türkiye

Bilgilendirme

Spor

Site ve Radyo

Arsiv II Genel

Arsiv Kultur

Resim
Beyaz karanfilBirbenGelincikMaviorkideRenkli karanfilGoek_Bayrak.jpgFirat nehiriManzara -10Sevimli 13Manzara -11Tabiat 1Manzara -18EllerCok YorulmusDostluk 6Bebek -6Tabiat 8Cicek -4Manzara -14Manzara -2

Portal Menüsü
Bilgiller
Bilgi ekle
Ekart
Pano
Haberler
Takvim
Resimler
Şiir
Fikra
Bizi tavsiye et
Site Anket
Site kural Impressum
Download tavsiyeler
 Link Tavsiyeler
Bize ulaşım

Bilgilendirme Sisteme girmen gerek


Aşağı git
« Ön  Diğer »
küçükten büyüğe do;ğru sırala büyükten küçüğe doğru sırala      print
Konuyu açan: Konu: Domuz Gribi İnsandan İnsana Nasıl Bulaşıyor?
Junior Member
Junior Member


Cevaplar: 10
kayıt olmuş: 18/3/2009
Durum: Çevrimdışı
Cinsiyet: Bay
red_folder.gif Yazılış Tarihi: 2/5/2009 Saat 22:56  
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu sanılan ve dünya genelinde salgın haline gelmesinden endişe edilen domuz gribinin insandan insana nasıl bulaştığını kamuoyuna duyurdu.

ABD ile Kanada'ya yayılan ve Avrupa ile Avustralya'da da izlerine rastlanan virüs, insandan insana geçebiliyor ve insan, domuz ve kuş gribi karışımından oluşan bir virüs olarak tanımlanıyor.

Domuzlardan kaynaklandığı tahmin edilen virüs, insandan insana, hapşırık, öksürük ve hatta ele bulaşması halinde tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre domuz yiyerek virüs kapma olasılığı bulunmuyor.

Merkezi Cenevre'de bulunan WHO'nun, gribin, kuş gribinin 2003'te tekrar belirmesinden bu yana en geniş çaplı yaygın hastalık riskini taşıdığını açıklaması, tehdidin boyutunu gösteriyor.

Normal grip vakalarıyla, ani ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi benzeri belirtileri bulunan bulunan domuz gribi, bunların dışında, aşırı kusmaya ve ishale neden olabiliyor.

Yaygın grip tipleri, genelde yaşı ilerlemiş insanları hedef alıyor ve yılda ortalama 250 bin ila 500 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Çoğu ölüm zatürreden oluyor. Yeni grip virüsleri ise insan vücudunun bağışık olmaması ve ilaç geliştirmenin süre alması nedeniyle çok çabuk yayılabiliyor. Domuz gribi, genetik açıdan bakıldığında, ilaçla karşı konulabilen H1N1 virüsünden farklılıklar içeriyor.

WHO, 1968'deki "Hong Kong" gribinin dünya genelinde yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne ve 1918'deki "İspanyol" gribinin 40-100 milyon kişinin ölümüne yol açtığı düşünüldüğünde, artık dünyanın, yeni bir grip hastalığının yayılmasına karşı daha hazırlıklı olduğunu açıkladı.

Örgüt, domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceği uyarısında bulunmaktan da kaçınmadı.

Virüse karşı çare aranıyor

Gribe karşı ilaç geliştirmek için çalışmaların başladığını duyuran WHO, acil vakalarda gerekli yardımın yapılabilmesi için "savaş odası" adı verilen bir komuta ve kontrol merkezini faaliyete geçirdi. Örgütün, virüse karşı etkisi kanıtlanmış olan Tamiflu ve Relenza ilaçlarından 5 milyon adetlik stoku bulunuyor. Virüsün bulaşmasını önlemede ve hastalığın tedavisinde, oseltamivir ve zanamivir tavsiye ediliyor.

Meksika tatili

WHO, bunun yanı sıra Meksika'ya gidecek turistlerin tatil planlarını askıya almalarına ve Meksika sınırlarının kapatılmasına gerek olmadığını da duyurdu.

Gribe karşı ihtiyatlı davranan ABD de, stoktaki 12 milyon Tamiflu'nun eyaletlere gönderildiğini açıkladı. Çin, Rusya, Tayvan ve Bolivya, domuz gribi belirtileri gösterenlerin karantina altına alınmasına karar verirken, Güney Kore ve Hong Kong, Meksiko ile bölgedeki 3 eyalete seyahat uyarısında bulundu.

İspanya, İtalya, Polonya ve Venezuela, vatandaşlarına, Meksika ile ABD'nin, virüse rastlanan bölgelerine gitmemeleri çağrısında bulundu. Domuz gribi nedeniyle Yunanistan'ın alarm durumuna geçtiği bildirildi.


Bazan, “Birçok insan dükkana gelmek istemiyor, korkuyorlar. Paketlerini, gelip evden alıp alamayacağımızı soruyorlar” diyor. O, bu büyük ve hareketli şehirde aynı deneyimi yaşayan milyonlarca insandan sadece biri.

Dünyanın en gürültülü, kirli ve kalabalık kentlerinden biri olan Meksiko City, “garip bir şekilde” steril ve sessiz bir şehre dönüştü. Birçok insan dışarıda maskeyle dolaşırken, çoğunluğu ise dışarıya bile çıkmıyor.

BİR SERVETE MAL OLUYOR

Ülkedeki bu değişim bir servete mal oluyor. Sadece Meksiko City’nin günlük kaybı 88 milyon dolar. Peki Meksika ekonomisine domuz gribinin etkisi ne kadar?

Meksika’nın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 8′ini teşkil eden turizm kaçınılmaz olarak en sert etkilenecek sektör olacak. Şu anki durumda, birçok kişinin Meksika’yı ziyaret etmek için çok az, terk etmek için ise bir sürü sebebi var.

Küba ve Arjantin, Meksika’ya halihazırda direkt uçuşları durdururken, Fransa uçuşların yasaklanması için Avrupa’da resmi bir yol arıyor. Domuz gribinin gerçek maliyeti, krizin ne zaman sona ereceğine bağlı olacak.

Meksika City’deki UBS Bankası, krizin gelecek 2 haftada bitmesi durumunda yıllık gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 0,2’sine mal olacağını, 2 ay sürmesi durumunda ise gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 0,8′ini götüreceğini tahmin ediyor.

Meksika, zaten küresel durgunluktan çok ciddi zarar gören ülkelerden biri. Domuz gribi dikkate alınmasa dahi, Meksika Merkez Bankası bu yıl ekonominin yüzde 4,8′e kadar daralacağını tahmin ediyor.

Bir başka endişe ise domuz gribinin ABD ekonomisini ne kadar etkileyeceği. Meksika, mallarının yüzde 80′ini ABD’ye ihraç ediyor.

Domuz Gribinde 5. Seviyeye gelindi !

DSÖ’den yapılan açıklamada, alarm düzeyinin 5. evreye çıkarılmasının, bu hastalığın en az iki ülkede insandan insana bulaştığının doğrulandığı ve bu hastalığın aşısının üretilmesi çabalarının hızlandırılması anlamına geldiği kaydedildi.

DSÖ Başkanı doktor Margaret Chan, Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında, dünyadaki grip uzmanlarıyla yapılan danışmalardan sonra alarm seviyesinin yükseltilmesine karar verdiğini bildirdi.

Tüm ülkelerin salgına hazırlık planlarını şimdi faaliyete geçirmeleri gerektiğini belirten doktor Chan, bir salgında tüm insanlığın tehdit altında olacağı uyarısında bulundu.

Doktor Chan ayrıca, hastalıktan 159 kişinin öldüğü Meksika’yı, DSÖ’ye ve diğer hükümetlere bu yeni vakayı bildirme konusunda gösterdiği açıklık ve saydamlıkdan dolayı övdü.

Domuz Gribine Kameralı önlem :

Domuz gribi riski taşıyan bölgelerden gelen kişilerin ateşlerinin ölçülmesini sağlayacak termal kamera, dün Atatürk Havalimanı’nda hizmete girdi.

Domuz gribi virüsünün Türkiye’ye girmesini önlemek amacıyla Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü’nce öncelikle Atatürk Havalimanı’nda başlatılan termal kamera uygulaması ile ilgili olarak bir açıklama yapan Hudut Sağlık Müdürlüğü Başhekimi Dr. Aykut Cengiz Kavak, ateşi yüksek yolcunun ekranda yeşil renkte görüntüleneceğini belirterek, “Kamera önünden geçen yolculardan vücut ısısı 38.5 dereceyi geçenler, ekranda yeşil olarak görüntülenecek. Bu kişi derhal karantina odasına götürülecek. Yolcuda virüs tespiti görülürse bir ambulansla Haseki Hastanesi’ne götürülecek” dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, domuz çiftlikleri ile ülkeye kaçak canlı domuz girişini sıkı denetim altına aldıklarını belirterek, “Virüsün etten bulaştığı yönünde tespit yok. Ama gerekli önlemleri alıyoruz” dedi.



Domuz Gribi Dünyayı sarıyor

MACARİSTAN’DA 6 VAKA

Macaristan Sağlık Bakanı Tamas Szekely, bugün düzenlediği basın toplantısında, domuz gribi salgını virüsü taşıdıkları gerekçesiyle hastanede tedavi gören 6 Macar vatandaşının bu virüsü taşımadıklarını açıkladı.

Tamas Szekely, tedavi görenlerin 5′inin Meksika, 1′inin ise Yeni Zelanda’dan geldiğini bildirdi.

Macar bakan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanan verilere göre, dünya genelinde 1300 kişide domuz gribi virüsü kuşkusu olduğunu belirtirken, Macaristan’ın ikliminin bu virüsün yaşamasına engel olduğunu açıkladı. Szekely, bakanlıklarının, domuz gribi virüsüne karşı tüm önlemleri aldığını, Budapeşte Havaalanı’nda virüs belirleyici masa kurduklarını, burada çalışacak sağlık ekiplerinin 3 dilde hizmet vereceklerini kaydetti.

ALMANYA ENDİŞELİ

Almanya’nın Bielefeld kentinde 3 hastanın, Meksika’da hızla yayılmakta olan “domuz gribi”ne yakalanmış olmasından endişe ediliyor.

Bielefeld Sağlık Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Meksika seyahatinden dönen 2 kişide ve bu kişilerden birinin kız kardeşi olan kadında yüksek ateş tespit edildiği ve hastalığın bazı semptomlarının görüldüğü belirtilerek, bu kişilerin özel yalıtımlı bir bölümde tedavi gördükleri bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Meksika’ya yönelik seyahat uyarısını sertleştirdi.

Bakanlığın uyarısında, zorunlu olmayan hallerde Meksika’ya gidilmemesi ve “domuz gribi”yle ilgili haberlerin yakından izlenmesi önerildi.

Buna rağmen söz konusu uyarının resmi bir seyahat yasağı olmadığı kaydedildi.

İSRAİL’DE 2 KİŞİYE KARANTİNA

İsrail’de, Meksika’dan gelen iki kişi,

domuz gribi virüsü kapmış olabileceği şüphesiyle karantina altına alındı.

Meksika’dan gelen ve bir süre önce boğazında yanma şikayetiyle hastaneye başvuran bir kişinin, test sonuçları açıklanana dek karantina altında tutulacağı bildirildi. Hastane yetkilileri, bu kişinin domuz gribine yakalanma olasılığının çok düşük olduğunu belirtiyor.

Dün de yine Meksika’dan dönen bir başka İsrail vatandaşı, grip benzeri belirtiler nedeniyle şüphe üzerine karantinaya alındı. Söz konusu kişinin test sonuçlarının da birkaç günde alınması bekleniyor.

İsrail ilk yardım kuruluşu Magen David Adom, son zamanlarda Meksika, Kaliforniya veya Teksas’a gidip dönenlerden kan bağışı kabul etmeyeceğini bildirdi.

Meksika’daki İsrail Büyükelçiliği de İsrail Savunma Kuvvetlerinin, kuruluşundan bu yana savaşlarda ve terör eylemlerindeki kayıpları nedeniyle yarın yapılacak anma günü etkinliklerini iptal etti. İsrail medyası, büyükelçilik sözcülüğüne atfen verdiği haberlerde, kararın, anma günü için bir araya gelecek kişilerin risk atında kalmalarını önlemeye yönelik olduğunu belirtti.

Barack Obama Domuz gribimi oldu ?

Abd Başkanı Barrack Obama’ nın Meksika ziyareti sırasında el sıkıştığı arkeoloji uzmanının birkaç gün sonra grip benzeri semptonlardan ölmesi üzerine ’grip yoksa biyolojik silah mı’ diye komplo teorilerinin üretilmesine yol açtı.
Beyaz saray alarma geçti ve hemen başkan Obama bir çeşit testlere tabi tutuldu.

Yapılan testler sonrasında Obama üzerinde domuz gribi semptonlarına rastlanmadı.

Tüm amerika rahat bit ohh çekti.

El sıkıştığı meksikalı benzer bir hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.


[tarihinde düzeltildi 3/5/2009 Saat 17:56 Yazar Tukenmez]
Profiline gir Bu üyenin tüm mesajlarını göster
« Ön  Diğer »        print
Yukarı git


mxBoard, © 2006 by pragmaMx.org, based on eBoard, XMB and XForum

0,053 saniye - 20 queries
Giriş

Kullanıcı Adı:

Şifre:

Sprache
Arabirim Dilini Seçin:

Almanca Fransızca Türkçe İngilizce
Son 5 Bilgi
Happy Birthday


Bugün hiçbir kullanıcımızın doğumgünü yok!
Etkinlik Takvimi
Nisan 2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Fuarlar
Toplantilar
Konserler
Festivaller
Kültür Sanat
Anma Günleri
Dogum günü
Dini Bayramlar
Özel Günler
Resmi Bayramlar
üye Puani
  1. Rojin: 10 976 Puanlar
  2. asliyok: 4 432 Puanlar
  3. HarmanYeli: 4 396 Puanlar
  4. KizilZora: 2 048 Puanlar
  5. life23: 1 675 Puanlar
  6. gokkiz: 1 657 Puanlar
  7. BirNefes: 1 048 Puanlar
  8. Erasmus: 984 Puanlar
  9. -Pozan-: 785 Puanlar
  10. Siyahinci: 623 Puanlar
Son Şiirler
SAKLI SEVDAM
(7834 okuma)
Hatırlarmısın .!
(10878 okuma)
Mektup......
(11708 okuma)
ANADOLU GARIBI
(11751 okuma)
SALKIMSÖĞÜT
(11540 okuma)
YAŞAMAYA DAİR
(11759 okuma)
SALKIMSÖĞÜT
(11822 okuma)
TOP Download
  1. AntiVir Personal - Free Antivirus
       [Hits: 930 x]
Link ler
  1. VOLKAN KONAK
  2. Yusuf Hayaloglu
  3. Full dizi izle

Bu sitedeki tüm logo ve markalar sahiplerinin malıdır. Diğer detayları Künye bölümünde bulabilirsiniz .

Haberlerimizi RSS kullanarak yayınlayabilirsiniz.

Bu site pragmaMx 0.1.11 tabanlıdır.

Yorumlar yazarların sorumluluğu altındadır,
geri kalan her şey © 2004 - 2024 by Dostsesi - Stimme der Freundschaft