Konu: Ünlü din Alimleri evrimci mi?

Forum: Serbest -Genel

Konuyu açan: -Pozan-


-Pozan- - 21/8/2008 Saat 12:41

İnsanoğlunun ilk atası maymun mu? Darvin'in ortaya attığı "evrim" teorisinin en fazla tartışılan yönü bu... Peki İslamcılar ne düşünüyor?

Evrim düşüncesi ve teorisi Charles Darvin'den çok önce İslam dünyasından İbn-i Arabi ve Mevlana gibi ünlü düşünürler tarafından savunulduğu öne sürülüyor. Bu görüşler İslam dünyasında kabul görmemiş olsa da Avrupa'daki evrimci düşünürleri oldukça etkiledi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof.Dr. Mehmet Bayraktar'ın "İslam'da Evrimci Yaratılış Teorisi" kitabı bu konudaki tartışmalara ışık tutuyor.

MEVLANA EVRİMCİ Mİ?

Ünlü din bilgini Mevlana Celaleddin Rumi, evrimci düşünürler arasında gösteriliyor. Mevlana, kainatın kozmolojik, canlıların ise biyolojik evrimle yaratıldığı görüşünü savunuyordu.

Ünlü tarihçi İbn-i Haldun da "Mukaddime" eserinde "evrimin" esas olduğu tezini işliyordu.

Biyolojik evrim teorisinin esas atası ise 8 ve 9.yüzyılda Basra'da yaşayan Nazzam'ın talebesi Cahız'dı. Kitab"ül Hayavan" (Hayvanlar kitabı) adlı eserinde, bildiğimiz anlamdaki biyolojik evrim teorisini ortaya atmıştı.

İBN-İ ARABİ'NİN RÜYASI

Ünlü düşünür İbn-i Arabi de evrimci müslümanlar arasında sayılıyor. Arabi, "Fütuhat" isimli eserinde gayb aleminde gördüğü bir hadiseyi anlatır;
İbn-i Arabi, Mekke'de kaldığı sürece sık sık Kabe'yi tavaf eder. Bir seferinde herkesin gölgesi olduğu halde, çok uzun boylu bir adamın gölgesinin olmadığını fark eder.

Uzun boylu adam tavaf ederken; "Bez de sizin gibi bu beyti tavaf ediyoruz" demektedir. Yanına yaklaşıp kim olduğunu sorar. Adam, "Ben senin büyük atalarındanım" der. Bunun üzerine İbn-i Arabi, "hangi asırda yaşadınız" diye sorar; "Kırk bin sene evvvel vefat etmiştim" yanıtını alır.

İbn-i Arabi bunun üzerine "İnsanın atası olan Adem'in altı bin sene evvel yaratıldığını söylerler" dediğinde, gölgesiz adam şu cevabı verir;
"Bil ki; insanın ilk atası olan Adem'den evvel yüz bin Adem gelip geçmiştir."

Rojin - 21/8/2008 Saat 20:51

Tsk Paylsim icin icin Pozan :zk:

Rojin - 21/8/2008 Saat 20:51

Tsk Paylsim icin icin Pozan :zk:

Bu konunun yazarı : Dostsesi - Stimme der Freundschaft
http://dostsesi.com/forum

Bu sayfanın URL'u:
http://dostsesi.com/forum/modules.php?name=eBoardb&file=viewthread&fid=117&tid=402