Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_system.php on line 22

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 315

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 315

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 1415

  Pazartesi, 29. Nisan 2024 14:17   User Online: 5 

Üye bilginiz

Üye merkeziniz

Özel Messajiniz

Ziyaretçi defteriniz

Üye lerimiz

Forumda çikiş

Forumlar

Genel

Kültür

Atatürk

Türkiye

Bilgilendirme

Spor

Site ve Radyo

Arsiv II Genel

Arsiv Kultur

Resim
Dostluk Resimi 7Firat nehiriTabiat 2SevimliBeyaz kardelenDostluk Resimi 3Kedi -2KusDostluk Resimi 4ZambakManzara -8Sevimli 5Tabiat 1Sevimli 8KaplanManzara -15CamguzelidogaBebek -5Fantazi Resim

Portal Menüsü
Bilgiller
Bilgi ekle
Ekart
Pano
Haberler
Takvim
Resimler
Şiir
Fikra
Bizi tavsiye et
Site Anket
Site kural Impressum
Download tavsiyeler
 Link Tavsiyeler
Bize ulaşım

Serbest Genel - Allgemein - Rätsel Sisteme girmen gerek


Aşağı git
« Ön  Diğer »
küçükten büyüğe do;ğru sırala büyükten küçüğe doğru sırala      print
Konuyu açan: Konu: DEPREM KADER DEĞİLDİR"
Junior Member
Junior Member

umut1960
Cevaplar: 57
kayıt olmuş: 16/5/2008
Durum: Çevrimdışı
posticons/thumbdown.gif Yazılış Tarihi: 18/8/2008 Saat 14:20  
Jeofizik Mühendisleri Odası, 17 Ağustos depreminin yıldÖnümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

"DEPREM KADER DEĞİLDİR"

17 Ağustos 1999 saat 03:02 !

2000'li yıllara girmeye çok az bir zaman kalmıştı. ülkemizde çok büyük bir şok yaşandı. Nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğu, sanayimizin ve ekonomimizin can damarı olan Marmara BÖlgemizde 7.4 büyüklüğündeki deprem, ülkemizin üzerine karabulut gibi çÖktü. 30 bine yakın insanımızı kaybettik. 30 milyar doların üzerinde maddi bir kayıp. ülke insanımız büyük bir travma yaşadı.

Peki, bÖyle bir depremi niçin bu kadar büyük zararla atlattık? Niçin bu kadar insanımızı kaybettik? Niçin bu kadar büyük maddi zarar ve sosyal yaralar açtı ülkemizde? Nedeni çok açık!

Yıllarca bilim adamlarının tüm bilimsel çalışmalarına, bilimsel verilerine yetkililer kulaklarını tıkadılar. Demokratik kitle Örgütlerinin ve meslek odalarının uyarılarını Önemsemediler. Konuttan ulaşımiletişim alt yapılarına, sanayi tesislerine kadar yer seçimlerinde, zemin Özelliklerinde ve yapılaşmada bilimselmühendislik verileri yetkililerce umursanmadı. 1950'den bu yana uygulanan liberal ve son 20 yıldır da neo-liberal politikalardan mühendislik-mimarlık ve şehir plancılığı hizmetleri de nasibini aldı. Piyasalaşan, insanı müşteri, sosyal devleti ise tüccar olarak gÖren neo-liberal politikalar ülkemizin planlı bir afet politikasının oluşturulmasının Önünde engel olarak durdu. Halkımızın güvenli barınma hakkı ve sağlığı hiçe sayılarak, depreme dayanıklı yapı tasarım ilkeleri ve zemin Özellikleri dikkate alınmadan konutlar, sanayi tesisleri ulaşım iletişim alt yapıları yapıldı. Bunlara birde kalitesiz ve yeterli kontrolü olmayan yapılaşma eklenince yaşadığımız bu büyük felaket kaçınılmaz oldu.

Yetkililer tarafından bu konular dikkate alınmadığı gibi, halkın deprem Öncesi ve deprem sonrası bilgilenmesi ve bilinçlenmesi, eğitilmesi için Önlemler alınmadı, bu konularda çalışmalar yapılmadı.

BÖyle büyük bir felaket yaşanmışken ve %90 nı deprem tehlikesi altında olan ülkemizde 1999 yılından bu yana yaşanan vurdumduymazlık halen devam etmektedir. Deprem, kader olarak kabullenilmekte, etkin ve yeterli çalışmaların yapılmadığı gÖrülmektedir. Yetkililer halkımıza deprem ülkesi olduğumuzu ve deprem tehlikesini unutturdular. Günlük popülist gündemler ile halkımızın dikkatleri başka yÖnlere çekilerek duyarsız hale getirildiler.

Hala bir afet yasası; halk yararına, halkımızı ve ülkemizi koruyucu maddeler içerecek biçimde gündeme gelmemiştir.

Depremde ve afette en Önemli konulardan biri; yapılaşılacak zeminin Özelliklerinin ve yeraltı yapısının tanınmasıdır. Yeraltı yapısının ve zeminin tanımlanmasında en Önemli bilim dalı Jeofizik Mühendisliği Önemi maalesef yetkililer tarafından anlaşılamamış olup, yasa ve yÖnetmeliklerde hak ettiği yer verilmemektedir. Zemin ve yeraltı yapısının Özellikleri iyi tanımlandıktan sonra konut, sanayi tesisi, iletişim ve ulaşım alt yapısına müsaade edilmeli ve bu yapılar yetkililerce çok iyi kontrol edilmelidirler.

Gelişmiş ülkelerde Jeofizik yÖntemler zemin ve yer araştırmalarında birinci Öncelik sırasında olmasına rağmen maalesef ülkemizde yasa ve yÖnetmeliklerde Jeofizik uygulamalara yeterli Önem verilmemektedir. Yasa ve yÖnetmeliklerimiz, tekrar irdelenip gÖzden geçirilmeli, kamu yararına, halk sağlığına, ülke ekonomisine, sosyal dengelerin korunmasına yÖnelik çalışmalar yapılmalıdır.
Bugün "Afet İşleri Genel Müdürlüğü" kapatılarak, yerine kurulması düşünülen "Afet Deprem ve Acil Durum YÖnetim Başkanlığı"ında Jeofizik Mühendislerine ihtiyaç olmasına rağmen yeterli düzeyde istihdamının düşünülmediği gÖzlenmektedir. Bu çok büyük eksikliktir. BÖyle bir yapılanma afet ve depreme karşı duyarsızlığın devam ettiğinin bir gÖstergesidir.

4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda çok Önemli ciddi eksiklikler vardır. Yapı denetim uygulaması, tam anlamıyla bir kamusal denetim mantığıyla yürütülmeli, asla piyasalaştırılmamalıdır ve uygulama sadece 19 il ile sınırlı kalmayıp, Özellikle az gelişmiş bÖlgelerimiz başta olmak üzere tüm yurtta eksiksiz uygulanmalıdır. Jeofizik mühendislerinin yapı denetim kuruluşlarında sadece laboratuar denetçisi olarak değil kurucu ortak ve denetçi olması acilen sağlanmalıdır.

İktidar sahipleri; mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerini Özelleştirmeci ve piyasacı anlayışlardan soyutlamalı; planlı kalkınma ve sosyal devlet ilkelerine uygun olarak halk içinhalkla birlikte yürütülmesini sağlamalıdır. Bu anlamda; TMMOB ve bağlı odaları ile uygulamacı kurum ve kuruluşların birikimlerinden acilen faydalanmalıdır.

İmar planlarına altlık teşkil eden jeolojik-jeofizik-geoteknik etütler yapılmadan plan kararları verilmemelidir. Parsel ve ada bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir. Tüm belediyelerimizde, kamu kurum ve kuruluşlarımızda, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi mühendislik sismolojisijeofiziği yapılmamış hiçbir zemin etüdü kabul edilmemelidir.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak halkımıza sesleniyoruz;

BÖyle büyük bir felaketi bir daha yaşamamamız için, tüm siyasileri, yerel yÖnetimleri, devletimizin ilgili genel müdürlüklerini deprem ve afetlere karşı Önlem almaları için yasal düzenlemeleri yapmaları, deprem ve afet konularını canlı tutarak eğitim çalışmalarına Önem vermeleri için yasal baskılar uygulayın, takipçisi olun.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak, tüm siyasilere, yerel yÖnetim yetkililerine, ülkemizde ilgili tüm genel müdürlerine, tüm bürokratlara sesleniyoruz;

Deprem ve afetler ile ilgili yasal düzenlemeleri kamu yararına bir an Önce düzenleyip çıkarınız. Deprem ve afetler konusunda Önemli bir yeri olan Jeofizik Mühendisliğine yasa ve yÖnetmeliklerde hak ettiği yeri ve gÖrevi veriniz. Halkımızın dinamik kalması için gerekli eğitim çalışmasını her yaş gurubuna uygulayınız.

Jeofizik Mühendisleri ve TMMOB Jeofizik Mühendisi Odası mensupları olarak bizler, doğanın bir gerçeği olan depremlerin Önlenemeyeceğini, ancak alınacak bilimsel Önlemler ve bilinçli eğitim ile oluşacak her türlü zararın en aza indirilebileceğinin bilincindeyiz.

ülkemizdeki sade vatandaştan en üst yetkilisine kadar tüm halkımızdan depremler ve afetler konusunda duyarlılık bekliyoruz.

Tüm dileğimiz, ülkemizde ve dünyamızda afetlerin ve depremlerin felakete dÖnüşmediği günlere ulaşmamızdır.

"DEPREMLER KADER DEĞİLDİR"
"AFETLER VE DEPREMLERİN ZARARLARI ALINACAK ÖNLEMLER İLE EN AZA İNDİRİLEBİLİR"


Saygılarımızla.


16.08.2008

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası
XII. DÖNEM YÖNETİM KURULU
Profiline gir E-mail gönder Bu üyenin tüm mesajlarını göster
« Ön  Diğer »        print
Yukarı git


mxBoard, © 2006 by pragmaMx.org, based on eBoard, XMB and XForum

Giriş

Kullanıcı Adı:

Şifre:

Sprache
Arabirim Dilini Seçin:

Almanca Fransızca Türkçe İngilizce
Son 5 Bilgi
Happy Birthday


Bugün hiçbir kullanıcımızın doğumgünü yok!
Etkinlik Takvimi
Nisan 2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Fuarlar
Toplantilar
Konserler
Festivaller
Kültür Sanat
Anma Günleri
Dogum günü
Dini Bayramlar
Özel Günler
Resmi Bayramlar
üye Puani
  1. Rojin: 10 976 Puanlar
  2. asliyok: 4 432 Puanlar
  3. HarmanYeli: 4 396 Puanlar
  4. KizilZora: 2 048 Puanlar
  5. life23: 1 675 Puanlar
  6. gokkiz: 1 657 Puanlar
  7. BirNefes: 1 048 Puanlar
  8. Erasmus: 984 Puanlar
  9. -Pozan-: 785 Puanlar
  10. Siyahinci: 623 Puanlar
Son Şiirler
SAKLI SEVDAM
(7853 okuma)
Hatırlarmısın .!
(10899 okuma)
Mektup......
(11732 okuma)
ANADOLU GARIBI
(11770 okuma)
SALKIMSÖĞÜT
(11558 okuma)
YAŞAMAYA DAİR
(11782 okuma)
SALKIMSÖĞÜT
(11838 okuma)
TOP Download
  1. AntiVir Personal - Free Antivirus
       [Hits: 934 x]
Link ler
  1. VOLKAN KONAK
  2. Yusuf Hayaloglu
  3. Full dizi izle

Bu sitedeki tüm logo ve markalar sahiplerinin malıdır. Diğer detayları Künye bölümünde bulabilirsiniz .

Haberlerimizi RSS kullanarak yayınlayabilirsiniz.

Bu site pragmaMx 0.1.11 tabanlıdır.

Yorumlar yazarların sorumluluğu altındadır,
geri kalan her şey © 2004 - 2024 by Dostsesi - Stimme der Freundschaft