Yöre beslenmesi büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere
dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcük hemen hemen her türlü yemeklerde
ve çorbalarda kullanılır. En önemli yemekleri, Arabaşı, Madımak, Testi
Kebabı ve Yozgat Tandır Kebabıdır.
Yozgat'dan Yemek Tarifleri
ARABAŞI
Malzemesi :
Hamur İçin : Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz
Çorba İçin: Tavuk veya Hindi
Bir Kaşık Yağ
Bir Kaşık Salça,
Tuz,karabiber,Kırmızı Biber,
Bir Miktar Un
Yapılışı:
Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri
kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta
olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım
kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye
dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.
Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte
pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede
kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave
edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp
çorbanın içerisine atılır.
Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde
kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere
çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek
çiğnenmeden yutulur.
MADIMAK
Malzemesi:
1.5 kg. Madımak:
Bir kase yoğurt:
150 gr. Pastırma:
Bir-iki diş sarımsak:
Tuz,biber,yağ,salça:
Yapılışı:
1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür.
Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak
üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır.
Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.
TESTİ KEBABI
Malzemesi:
1 adet Testi
3 kğ. Kuşbaşı et
1 kg. Domates
300 gr. Sarımsak
200 gr. Sivri biber
200 gr. Tereyağı
Karabiber,tuz
Yapılışı:
Doğranmış domates,sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden
iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.
Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine
doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve
ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış
bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa
yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra
testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.
Sevgiyle