Tandırda Çömlek paça : Koyun veya kuzunun baş ve ayakları,
tüyleri temizlendikten sonra parçalanır. Bir çömlek içine sarımsak ve su
ilave edilerek baş ve ayaklar konur. Çömleğin ağzı bağlanarak közlü
bir tandırın içine gömülür. Piştikten sonra üzerine limon sıkılır ve servis
yapılır.
Keşkef: Döğülmüş buğday birkaç gün ıslatılır. Kabarınca ezilir. İnce
lif haline getirilip yağ ve etle muhallebi kıvamına gelinceye kadar
pişirilir. Üzerine salçalı yağ dökülerek servis yapılır.
Çömlekte Kuru Fasulye : Kuru fasulye haşlanarak suyu süzülür. Kuşbaşı
et biraz pişirildikten sonra üzerine salça yağ, soğan ve tuz ilave edilir.
Haşlanmış fasulye ve etler ile içinde sıcak su bulunan bir çömleğin ağzı
kapatılarak köz halinde bulunan tandırın içine konur. İki saat kadar
piştikten sonra tandırdan çıkartılarak servis yapılır.
Mantı (Kesme Mantı) : Una yumurta katılarak hamur yapılır. Tuz
ilave edilir. Hamur yuvarlak bezi yapılır. Oklava veya merdane ile
açılır. Hafif kurumaya bırakılır. Açılmış olan ve biraz kuruyan hamur
üstüne konup ince dilimler halinde kesilir. Kesilen mantılar kurutulur.
Pişirmesi ise makarna gibi olur. Suyu kaynatılır ve biraz tuz atılır. Mantı
kaynayan suda haşlanır. Ve suyu süzülür. Önceden hazırlanan sarımsaklı
yoğurt ile iyice karıştırılır. Sonra bir başka kapta üzerinin sosu
hazırlanır. Sos yağ, bolca, domates, biber, kıyma ile yapılır. Sosa
karabiber, pul biber, maydanoz eklenir. Sarımsaklı yoğurt ile
karıştırılmış mantının yine üzerine sos dökülerek servise hazır hale
getirilir.
Yoğurt Çorbası : Yarma denilen döğme buğdayla yeşil
mercimek, biraz haşlanmış nohut güzelce yıkanır. Süzme yoğurt ile
bunlar iyice karıştırılır. İçine bir yumurta kırılır. İki kaşık kadar
un katılır. Çok az ayçiçek yağı damlatılır. Mevsimine göre içine yaş veya
kuru nane katılır. Bunlar iyice karıştırılır. Biraz su ilave
edilir. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Devamlı karıştırılmazsa çorba
kesilebilir. Çorba ateşe konunca içine patates, yeşil biber, patlıcan
atılır. İlkbaharda temizlenmiş kenger atılır. Çorba piştikten sonra başka
bir kapta kuru nane ile yağ hafif kavrulup çorbanın üzerine dökülür. Çorba
servise hazırdır.
Gendeme (Kemikli et) : yarım kilo kuş başı et tencereye
konulur. Suyu çekilinceye kadar ateşte pişirilerek, soğan doğranır. Biraz
yağ ilave edilerek, pişinceye kadar beklenir, daha sonra domatesi ve biberi
ilave edilip çok miktarda su konur. Yarım kilo yarma ilave edilirse 2
kilogram su konur. Tuz ilave edilip yarma dağılacak duruma gelinceye kadar
pişirilerek servise hazır hale getirilir.
Pelte : ½ kg un, 250 gr. Tereyağı, 250 gr pekmez. Un yağ ile
pembeleşinceye kadar kavrulur. Biraz su ile pekmez ilave edilir.
Karıştırılarak suyu çekilinceye kadar pişirilir. Biraz tuz ilave edilip
ateşten indirilir. Tabaklara konduktan sonra üzerine tereyağı eritilerek
dökülür.