ANTALYA MUTFAĞI
Zenginliklerimizin farkına varamadığımızı, hazinelerimizi keşfetmeye
başladığımızda anlıyoruz. Türk Mutfağı’nı, dünyanın seçkin mutfakları
arasına koyan yemek uzmanları, bu konuda sadece ortada görülen kıymetler
üzerinde değerlendirme yapıyorlar. Oysa keşfedilmemiş, kayıt altına
alınmamış yöresel mutfakların zenginlikleri, Anadolu Medeniyetleri kadar
zengin. Zaten bu medeniyetlerdir ki Anadolu’yu 2000 yıldan fazla bir
zamandır zenginliklerle yoğuran.
Antalya, Anadolu platosunun güneyinde, Toros Dağları ile Akdeniz kıyı
şeridi arasında, Konargöçer ( yörük ) kültürü ile Akdeniz Kültürünün eş
zamanlı yaşandığı bir bölgedir. Antalya, bulunduğu coğrafya ile Torosların
kekik kokusu ve Akdeniz’in deniz kokusunu birleştirdiği gibi, Yörük
yemek alışkanlığı ile Akdeniz yemek alışkanlığını birleştirmiş ve lezzete
özel bir ruh vermiştir. Bu sağlam ruhu bugüne kadar araştırmalar
yapılamadığı, kayıt altına alınamadığı için, gizli bir hazine gibi içimizde
sakladığımızı anladık.
Yemek, bir kültürü açığa vurur. Köklü bir kültürün hazinelerinden biridir
mutfak. Yemek sadece mutfakta pişirilen ve doyuma cevap veren gereksinim
olarak algılanamaz, toplumların yaşam biçimlerini, birikimlerini açığa
çıkarır.
Mutfak Kültürü araştırmacısı Gökçen Adar, “Dünyada zeytin, buğday ve
üzümün bir arada oluşturduğu yemek kültürü sadece Akdeniz’de vardır,
zeytin; zeytinyağı ile lezzeti, buğday; hamur ile doyumu, üzüm; suyu ile
keyifi sağlar.”demiştir. Buna ilave olarak, Antalya Mutfağına Konar
göçer kültürün ana lezzeti olan yoğurt eklenmiştir.
Antalya Mutfağı bu temel lezzetlerin yanında Arap Mutfağının en
karekteristik ürünü susam (tahin ) ve sarımsağı da yemeklerine katmıştır.
Sağlıklı bir mutfağın konuşulduğu günümüzde, Antalya Mutfağı sebze
ağırlıklı yapısının yanında deniz ürünleri ve c vitamini deposu narenciye
çeşitlerinden yapılan reçelleri ile dünyaca ünlenmektedir.
Bergamut meyvesinin kabuklarından yapılan bergamut tozu, siyah çayın içine
karıştırıldığında dünyaca ünlü “early greay” çayı elde edilir.
Torosların üzerinde yetişen Toros Kekiği hem çay olarak içilir hem de
alınan kekik suyu anti-kollestrol olarak kullanılır.
Antalya’daki aktarlar doğal bitki ilaçlarıyla her geçen gün daha da
ünlenmektedirler.
Antalya’da, Antalya yemeklerini ve uluslararası yemekleri sunan her
bütçeye uygun restoranlar yerleşim merkezlerinde bulunur.
alintidir.
____________________
kopan bir ipe, sımsıkı bir dugum atarsanız, ipin en saglam yeri artık bu
dugumdur. ama ipe her dokunusunuzda, canınızı acıtacak tek nokta yine o
dugumdur."
www.dostsesi.com
dunyaya acilan pencereniz