TARHANA ÇORBASI=
Malzeme olarak un, yoğurt, süt, kırmızı ve yeşil biber, nane, soğan,
domates ve tercihe göre haşlanmış yoğurt veya fasulye belli oranlarla
hazırlanır. Bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır. Hazırlanan maya
un ile yoğrulurken, yukarıda sayılan malzemeler de ilave edilmek suretiyle,
karışım hazırlanır. Belli bir kıvama gelen karışım, geniş kap,(Toprak
çömlek veya leğen) içine konulur.15-20 gün bu kapta bekletilir. Bu arada 2
günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır.
ÇÖMLEK ETİ=
Parça etlerden yapılan bir yemektir. Özel olarak yapılmış bir çömleğin
içine etler iyice yıkandıktan sonra yerleştirilir. İçine iki tane domates,
yeşil bir tane soğan, acı tatlı karışık istenildiği kadar biber konur.
Biraz salça, bir bardak su ilave edilir. Yeteri kadar tuz konup, çömleğin
ağzı kalın bir kağıtla bağlanır. Üstüne bir kapak kapatılır. Mangala ateş
yakılır, ateşin ortasına çömlek gömülür dibini tutmaması için arada bir
sallayarak pişirilir.
CENDERE TATLISI=
Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, biraz tuz, aldığı kadar su ile
hamur yoğrulur. Nişasta ile un karıştırılır. Beze açılır. Küçük küçük açmak
gereklidir. Üç dört beze bir araya getirilerek arasına ceviz dökülür, rulo
yapılır. Kıvırcık olması için iki taraftan büzülür ve istenildiği ölçüde
kesilir. Fırında kızartılarak üzerine ılık şerbet dökülür.
KEŞKEK=
Dövülmüş buğdaydan yapılan bir yemektir. Yıkanıp ayıklandıktan sonra ağır
bir ateşte pişirilir. Pişmiş buğdaylar kabın içinde kepçeyle ezilir,
kızartılmış tereyağı ilave edilir. Kıvamına gelince et suyu dökülerek
servis yapılır.
TAHİN HELVA=
Günümüzde fabrikalaştırılmıştır. Küçük imalathanelerde yapılanları günlük
yapım olduğundan tazelikten öte sıcak sıcak yenmesidir. Her kentte
bulunandan farkı, çok tazeliği ve özel yapılanında glikoz bulunmasıdır.
HÖŞMERİM=
Peynir tatlısıdır. Taze keçi peynirinden yapılır. İçerisine irmik katılmaz.
Uşak’ın höşmerimine kaşığı dokundurunca höşmerim sakız gibi uzar.
KATMER=
Saç üzerinde tahinli ve haşhaşlı olmak üzere iki çeşit yapılır.Hamurun
içerisine sonradan konan tahin hamuru tel tel yapar. Bugün için
pastanelerde yapılan katmere hiç benzemez. Çünkü Uşak’lı katmeri en
az 400-500 gr. hamurdan yapar. 20x20 cm.lik bir kare şekline getirerek saç
üzerinde pişirilir
____________________
Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler?