EN LEZZETLİ BALIKLARIN DENİZİ
Karadeniz dünyanın en lezzetli balıklarına sahip. Birçok nehrin buraya
dökülmesi sayesinde balıkların beslenmesine imkân veren plankton zenginliği
oldukça yüksek. Deyim yerindeyse Karadeniz balıklar için bir vaha gibi.
Balıkçılık kıyı şeridinde en önemli geçim kaynağı ve balık beslenmede
önemli yer tutuyor.
KARALAHANA VE SEBZE TURŞULARI
Karadeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de karalahana. Karalahana, lahana
ailesinin 450 çeşidinden biri. Çorbasından kavurmasına ve dolmasına,
Karadeniz Mutfağı'nda yoğun olarak kullanılan bir vazgeçilmez.
Bölge mutfağını diğerlerinden farklı kılan başka bir özellik ise sebze
turşularından yapılan yemekler. Özellikle fasulye turşusunun tuzu
alındıktan sonra kavurması ve diplesi çok yoğun olarak pişirilir. Burada
turşu bir anlamda sebzeyi muhafaza etmek için de kullanılır.
MISIR MUTFAĞIN BAŞ KÖŞESİNDE
Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her
yeni ürünü kısa zamanda geleneksel hayata uydurmuştur. Özellikle mısır
adeta bölgeyle özdeşleşmiştir. Güney Amerika kökenli bitki 17. yüzyıldan
sonra Karadeniz'e gelmiş ve bölgenin mutfağında neredeyse baş köşeye
oturmuştur. Mısır, Karadeniz Mutfağı'nda pek çok şekilde kullanılır. Tarıma
elverişli olmayan tepeliklerde yaşayan halk, mısırı bahçelerinde
yetiştirerek taze, kurutulmuş, haşlanmış veya öğütülmüş olarak
değerlendirir, dönüştürür.
Karadenizliler tereyağ, peynir çeşitleri ve kavurma da üretir. Özellikle
muhlama ve kuymak denilen peynir eritmesi, yöre halkının yaratıcılığını
sergiler. Muhlama dünya mutfaklarında en az fondue kadar ilgi uyandıracak
bir lezzettir.
____________________
Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler?