Tokat Kebabı
Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan,
sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan ilimize has
enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde
kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif
yağlanmış şişlere takılarak bekletilir. Şişlerin en başına et ve sebzelerin
düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze
ve sebze aralarına bir parça kuyruk yağı ve bir iki diş sarımsak dizilir.
Patlıcanların kabuğu alınmaz. Yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış
patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil
olarak takılır. Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler
asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi
ile pişmeye bırakılır fırının alt kısmında bulunan saç tepsiye damlayan
yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler
ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler
konulur. Üzerine toplanan yağlar gezdirilerek servise alınır.
ÇORBALAR
Bacaklı çorba, bütün çorba, keş, oğmaç çorbası, topallaklı helle, püşürük
çorba, keşbo çorba, katıklı(ayranlı), kelem çorbası, kamalı çorba
ETLİ-KURUBAKLAGİL YEMEKLERİ
Keşkek, bat, coştu yemeği, iç yemeği, basta, büryan, karışık yahni,
ferfene, dolma köfte, Tokat kebabı
SEBZE YEMEKLERİ
Nivik, madımak, bakla dolması, pakali, gelin parmağı, ısırgan yağlı aşı,
baldıran
UNLU HAMURLU YEMEKLER
Şipsi, papa, siron, olibah, tülü köfte, kulak, cadı
ÇÖREKLER VE BÖREKLER
Kavlak börek, mısır böreği, pırasa böreği, yaş börek, hamba, Almus böreği,
taş ekmeği, çarşaf böregi
TATLILAR
Güdül, kumak, hasurda, sini çevirme
Bunların dışında Tokat pastırması, elbiseli sucuk, ilimizde bolca yetişen
kuşburnudan elde edilen reçel, marmelat, nektar gibi yiyeceklerden başka
enfes bir içimi olan mahlep şarabı da ilimizin mutfak özelliklerinden
bazılarıdır.
____________________
Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler?