Tekirdağ Köftesi
Bu köftenin bir adı tat köftesi, diğer bir adı ise Hacıköylü köftesidir.
Aslen Hayrabolu Alacaoğlu köyünden Tekirdağına gelen ve kebapçı Hüseyin Ağa
tarafından piyasaya tanıtılmıştır. Hüseyin Ağadan köfteciliği öğrenen
Hacıköylü Hüseyin ve çocukları hem yoğurtçuluk hem de köftecilik yaparak bu
iki ürünü de tanıtmışlar ve Hacıköylü köftesi zamanla Tekirdağ Köftesi
adını almıştır. Tekirdağ köftesinin ünü Türkiye çapında yayılmış olup,
halen T.S.E. damgası alınarak ve vurularak hazır şekilde vakumlanıp
paketler halinde satılmaktadır.
Malzemeler:
1 kg orta yağlı Parça et (sığır daha yumuşak dana eti ise sıkı ve sert
gelir.)
75 gr bayat ekmek
1 baş (ufak) soğan
Ufak bir diş sarmısak
Bu karışım hep beraber makinada çekilir.Sonra içine baharat olarak
1/2 çorba kaşığı kimyon
1/2 çorba kaşığı tuz
1/2 çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çorba kaşığı pul kırmızı biber
1/2 çorba kaşığı karbonat
Evvelce çektiğimiz kıyma içine konur ve yoğrulur. Yeniden çekilir. Normal
kapta bir gece bekletilir.
Yapılışı:
Kömür (mangal) ufak parçalar halinde kırılır, kömür ızgarası içine yayılır.
Izgara üstübü ile yağlanır ve ızgara oluğuna yağ konur.
Köfteler yapışmasın diye ızgara silinir. 15 gr.lık yuvarlak köfteler, maşa
ile ızgara yağlığındaki yağa bulanıp, ızgarada pişirilir.
Cizleme
Su, maya, tuz, un karıştırılarak boza kıvamında bir hamur elde edilir. Bir
müddet bekletilip hamur mayaya geldikten sonra saç kızdırılır. Cezve ile
hamur ince bir tabaka halinde kızgın saçın üstüne dökülür. Hamurun piştiği
üzerindeki deliklerin oluşmasından anlaşılır. Cizlemeler piştikten sonra
ise üzerine tereyağ sürülür. Arzu edilirse toz şeker serpilir, bal sürülür
bu şekilde servise sunulur.
Höşmelim
Malzemesi:
Tuzsuz ve taze peynir, un, şeker, tuz.
Yapılışı:
Peynir bir tencereye konur. Orta şiddetli ateşte eritilen peynire çok az
tuz ilave edilir. Önceden ölçüsü belirlenen un katılarak sürekli
karıştırılır. Unun miktarı çok önemlidir. Daha sonra şeker ilave edilerek
karıştırmaya devam edilir. Kıvamında olabilmesi için peynirin tencerenin
içinde yağ çıkararak dönmesi gerekir. Yağ salmaz ve iyi dönmezse çok
lezzetli olması beklenmez. Yaklaşık 25 dakika süren pişirme ve çevirme
işlemi sonrası genişçe bir tepsiye boşaltılır. Üzerine toz şeker
serpilir.Kaşıkla dikey olarak kestirilerek yağın yukarı çıkarılması
sağlanır. Sıcak yenir. Höşmelim için hazırlanan peynire kullanılan peynir
mayası oranı ile tuzsuz peynirin tatlı haline getirileceği zaman iyi
ayarlanmalıdır. Çok taze olan peynirden veya çok bekletilen peynirden iyi
höşmelim elde edilimez. Peynir tadılarak bu kıvam anlaşılabilir.
Akıtma
Malzemesi:
Hamur için:1 kg un, 2 yumurta, bir miktar su, 1/2 kg yoğurt
Üstü için:1 tavuk, 1 baş soğan, karabiber, tuz
Yapılışı:
Yumurta ve su çırpılır. Un ilave edilir. Sıvı bir hamur elde edilir. Bu
hamur azar azar teflon tavada pişirilir. Pişirilen hamur bir tepside üst
üste dizilir. Diğer taraftan tavuk, soğan, tuz, karabiber bir tencerede
pişirilir. Pişirilen tavuğun suyu hamurların üstüne dökülür. En son pişen
hamurlar kare olarak kesilir ve tavuk etleri üstüne serpiştirilir. Yoğurt
da dökülür.
Kaçamak
Malzemesi:
Mısır unu, su, tuz, tahin, pekmez, tereyağ.
Yapılışı:
Isıtılan sıcak suyun içine mısır unu salınır. Mısır unu ve su bir oklava
ile karıştırılır. Koyulaşıp patlar hale gelince kaçamak tepsiye dökülür.
Ortası açılır.çukura eritilmiş tereyağı dökülür. Veya tahin ile pekmez
dökülür.
Peynir Helvası Tatlısı
Malzemesi:
Tuzsuz peynir, 4 yumurta, yarım paket margarin, un, irmik ve karbonat.
Yapılışı:
Tuzsuz peyniri tencereye koyup eriyinceye kadar kaynatın. Peyniri tencereye
koyduktan sonra yarım çay kaşığı karbonat, 1 çorba kaşığı irmik koyup
eriyinceye kadar kaynatınız. Eridikten sonra 4 yumurtanın sarısını ve
şekeri kapağa koyup karıştırın ve sonra erimiş olan peynire yavaş yavaş
karıştırarak dökün. Yumurtayla kaynadıktan sonra içine ununu dökün. Unu
dökerken sürekli karıştırın. Koyulaşıncaya kadar unu, daha sonra altına
sanayağı koyup karıştırmaya başlayın. Piştikten sonra ateşten indirip,
sıcak servis yapın.
Hayrabolu Tatlısı
Malzemesi:
1 kg tuzsuz peynir, 8 yumurta, 250 gr un, 250 gr irmik, 2 çay kaşığı
karbonat.
Yapılışı:
Peynir kıyma makinesinde makine yoksa elle yumuşatılır. İçine 8 yumurtanın
ikisinin akı ayrılarak hepsi kırılır. Unla irmik beraberce, Karbonatla
birlikte yoğrulur. Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan
altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir. Piştikten sonra 1250
gr su, 1 kg toz şekerle yapılan şerbet kaynamaya başladığı zaman tatlılar
kepçe ile içersine atılır. 20-25 dakika bastırmak sureti ile kaynatılan
tatlılar tabağa konarak servis yapılır.
____________________
Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler?