|
Member Cevaplar: 174 kayıt olmuş: 11/9/2006 Durum: ÇevrimdışıCinsiyet:
|
|
Yazılış Tarihi: 21/2/2008 Saat 00:04 |
|
|
Konya Yemeklerinden Örnekler
Bamya Çorbası: Orta Anadolu’da da yapılan bamya çorbası
Konya’da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder.
Konya’da pilav ve kara yemek takımında ekşi olduğu içintatlıdan sonra
verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.
4 kişiden fazla
Pişme Süresi:55-60 dakika
½ su bardağı kuru çiçek bamya(25 gr)
½ limon (dilimlenmiş)
3 sb su ( bamyaları haşlamak için)
½ sb kuyruk yağı ( bamyaların büyüklüğünde doğranmış)
1 sb koyun eti (bamyaların büyüklüğünde doğranmış)
1yk sadeyağ
200g /2 soğan(çok ince kıyılmış)
1 yk domates salçası(yazsa ve istenirse 3 kırmızı domates)
5 sb et suyu veya su
1tk tuz
2 çorba kaşığı limon suyu veya koruk suyu
Yapılışı:Bamyaları tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında ov
ve yıka. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar)
yarı haşla, iplerini çıkar. Tencereye eti ve kuyrukları koy, kapak ört. Et
bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavur. Sadeyağını,
soğanları ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Salçayı, (yazsa ince
doğranmış domatesleri) koy, çevir. Suyu ilave et, kapak ört, etler
pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynat, tuz at. Suyu azalmışsa 5 su
bardağına tamamla. Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave et,
kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30
dakika kadar pişir.
Çebiç
Çebiç, Konya ziyafet sofralarının en muhteşem olanıdır. Çebiç ziyafetine
sabahtan gidilir, kahvaltıda kuzunun ciğeri ızgara yapılarak sunulur.
Tandırda pişen kuzu öğlen yemeğinde bulgur pilavı üzerine konarak sunulur.
Konyalı gurmelerin söylediğine göre en lezzetli çebiç Eylül ayında yapılır
çünkü kuzular bu ayda en uygun olgunluktadır.
4 kişiden fazla
Pişme Süresi: Çebiçin özelliğine göre 1-4 saat arası
Çebiç İçin:
1 keçi veya koyun kuzusu(bir yaşını doldurmamış olacak)
Çebiçe Sürmek için:
2 sb süzme yoğurt
1 sb salça
1 iri soğan( çok ince kıyılmış)
5 diş sarımsak(dövülmüş)
2 yk tuz
Çebiçe saplamak İçin:
10 -15 arpacık soğan
1 baş sarımsak
Süslemek İçin:
Soğan suyunda 5 dakika bekletilmiş maydanoz
Mevsim çiçekleri
Beraberinde :
Çebiçin suyuyla pişirilmiş bulgur pilavı
Yapılışı: Kuzu tandıra asılacağı gün kes. Başını ayırmadan boynuzlarını al,
derisini yüz. İç organlarını çıkar. (Bu işlemleri çok dikkatli ve temiz
yap. Çünkü sulanmaması için hayvan yıkanmamalı, yıkanırsa temiz bir bezle
çok iyi kurulanmalı).
Bir kapta çebice sürülecek malzemeleri karıştır, kuzunun dışına ve içine
sür. Uzun sivri bir bıçakla hayvanın kaba etli yerlerini del, ayıklanmış
soğan ve sarımsakları yerleştir. (Kahvaltıda yaprak ciğer olarak
kullanılmayacaksa) ciğeri, yüreği ve böbrekleri karnına koy. Bir tepsi
içinde 2 saat dinlendir. Kuzunun dört ayağı telle birbirine sağlam bir
şekilde bağla. Kafası ayakların arasına yerleştir. Bağlı ayaklarının
arasından sağlam bir demir şiş geçir. Pişerken düşmemesi için belinden de
bir tel geçir. Tandırı yak, alevli hali geçip, orta harareti bulunca (ekmek
pişirme ısısı)içine kuzunun suyunun damlaması için yarıya kadar su dolu bir
büyük tencere oturt. Kuzuyu sırtı aşağı gelecek şekilde tandıra sarkıt,
demir şişlerin uçlarını dışarıda bırak. Tandırın ağzına bir saç kapat,
etrafını hava almayacak şekilde çamur ve cila ile sıva. Tandırın alt
tarafındaki kullesini (hava alma deliği) de çamur ve cila ile iyice kapat.
Çebici pişmesi için kendi haline bırak. Pişme süresi hayvanın taze, yaşlı,
zayıf, besili olmasına göre değişir. Genç ve zayıf hayvanlar 1-1,5 saatte;
besili ve yaşlı olanlar 2,5-3,5 saatte pişer. Pişme süresince tandırı sık
sık gözle, hava alan yerlere cila sür. Kuzu pişince keserle sacın
kenarlarına yavaşca vurarak çamurları al, sacı kaldır, demirin iki ucundan
tutarak kuzuyu dışarı çıkar, telleri çöz. Tandırın dibindeki tencereye akan
yağlı suya pişmiş olan ciğer, yürek ve böbrekleri de kuşbaşı doğrayarak
salma tekniğiyle acele bulgur pilavı yap. Kuzuyu alacak büyüklükte bir
tepsiye pilavı yerleştir. Kuzunun başını ayaklarının arasından çıkartarak
pilavın üzerine yerleştir, ağzına maydanozu koy. Tepsideki pilavın
kenarlarını bir sıra maydanoz ve mevsim çiçekleri ile süsle, sofraya al.
____________________ Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...
|
|
Member Cevaplar: 174 kayıt olmuş: 11/9/2006 Durum: ÇevrimdışıCinsiyet:
|
|
Yazılış Tarihi: 21/2/2008 Saat 00:07 |
|
|
Su Böreği
Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında çok kullanılır. Günümüzde
pasta ve bulgurlu yiyeceklere dönüşen ikram sofralarında yüzyıllardan gelen
zarif bir lezzeti yansıtır.
4 kişiden fazla
Fırın Isısı:250derece
Pişme süresi:25 –30 dakika
Tepsi ölçüsü:35-40 cm. çapında bir tepsi
2yk sadeyağ (tepsiyi yağlamak için)
1ölçü kıymalı börek içi
4 yumurta
1 sb su
1tk tuz
5 sb un
1 sb eritilmiş sadeyağ(hamurları yağlamak için)
Haşlama suyu:
3 lt su
2 yk tuz
2 yk zeytinyağı
Yapılışı: Unu, hamur tahtasına ele, ortasını aç, yumurtaları kır, suyu ve
tuzu ilave et, kenarlarından un alarak sert bir hamur yap,15 dakika yoğur,
12 beze yap, un serpilmiş bir tepsiye al, yaş bez altında 30 dakika
dinlendir. Dinlenen bezeleri oklava ile olabildiğince ince aç, çok az un
serperek üst üste koy, muntazam olanlarından ikisini alta ve üste sermek
için ayır, birini tepsiye ser. Diğerlerini dörde böl. Büyük bir tencerede
haşlama suyunu tuz ve zeytinyağı ile kaynat. Dörde bölünen bezeleri suya
ikişer üçer at, en az 2 dakika haşla. Hamurlar su yüzüne çıkınca kevgirle
al, başka tencerede hazırlanmış soğuk suya at, ters çevrilmiş süzgeç
üzerine alarak sularını süzdür, tepsiye döşe. Tepsiye iki üç yufka
döşeyince erimiş yağdan bir yemek kaşığı gezdir. Yufkalar yarıya gelince
içini yay, diğer yufkaları da aynı şekilde haşlayarak döşe, üstüne ayrılan
kuru yufkayı muntazam kapat, fırça ile üzerini yağla. Ateş üzerinde
çevirerek veya fırında pişir.
Etli Ekmek(Etli Pide)
Etli ekmek Konya’da çok sevilir ve Konya’daki fırın veya
lokantalarda Türkiye’nin diğer şehirlerinden çok daha güzel
uygulanır. Konya’da yabancı kökenli lokantalarda, açıldıktan birkaç
ay sonra ‘etli ekmek servisimiz başlamıştır’ gibi ilanlar
görülür. Hiçbir yiyecek Konya’da etli ekmekle rekabet edemez.
5 etli ekmek
1 kg yağlı koyun kıyması veya iki bıçak arasında kıyılmış koyun eti
5 baş soğan
5 domates
100 gr kıl biber
1 sb maydanoz(kıyılmış)
1 yk sadeyağ(et yağsız ise)
Yeterince tuz ve karabiber
50 gr kıl biber(üzerine)
Beraberinde:
Ayran ve doğranmış turp
Yapılışı: Sebzeleri ince kıy, kıymaya veya bıçak arası ete karıştır. Yağı
az ise sadeyağ ilave et. Üzerine konulacak biberlerle birlikte fırına
gönder. Fırından gelince soğumadan sofraya çıkar.
Fırın Kebabı
Fırın kebabının Selçuklular döneminden geldiği rahatlıkla söylenebilir. Hz.
Mevlana’nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan
bahsedilir.
Fırın kebabı için Konya ova merinos yaylım koyunu kullanılmalıdır, besi
lezzetli olmaz. Kuzu veya koyun kesildikten sonra 7-8 saat bekletilmelidir.
Hayvanın arka budu dışında her tarafından kebap yapılabilirse de kaburga ve
ön kolu en makbul yerleridir. Fırın kebabı ne kadar çok etle yapılırsa o
kadar lezzetli ve yumuşak olur. Kuzu kullanılırsa hiç su verilmez, kendisi
sulanır. Kuzu 3 -3,5 saatte, erkek koyun 4 saatte, dişi koyun 7-8 saate
pişer. Etli ekmek fırınlarında ateş sağda, fırın kebabında ateş solda olur,
çünkü etli ekmek yüksek ateş ister. Etli ekmek fırınında meşe dalı, fırın
kebabında meşe yarması ateşi kullanılır. Hayvanın özelliğine göre yağ
durumu az olursa bir gün önceki kebabın yağından ilave edilebilir. Ancak bu
yağ, suyunu tamamen çektikten sonra verilmelidir, yoksa kebap lezzetsiz
olur.
6 kişiden fazla
1 koyun kaburgası ve ön kolu
¼ sb su
1 çk tuz
Yapılışı: Eti kebap leğenine yerleştir, tuz ve suyu koy. 10-15 beş dakika
yüksek ısıdaki fırına sür. Zaman zaman tahta çubuklarla çevirerek yumuşayıp
kızarıncaya kadar pişir.
Sacarası
Yine Konya’ya özgü nefis bir tatlı. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi
sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve
o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Böylece
tatlı tepsisi iki saç arasında pişerdi. Saadet Ongun Hanımefendiyi
dinleyelim:
“Bir kaşık tereyağı, iki yumurta, ev unu, su, tuzla hamurunu
yoğuracan. Cevizden büyük beze tutup dinlendirecen. Aç, az yağlayıp, ikiye
katlayacan. Bir sıra kaymak koyup saracan, tepsiye döşeyip iki sac arasında
pişirecen. Üzerine çok az yağ serpecen. Pişince kestirmesini (şurubunu)
dökecen. Afiyetle yiyecen”.
5 kişiden fazla
Pişme Süresi:35 dakika
Fırın Isısı: 200 derece
Tepsiyi Yağlamak İçin:
2 yemek kaşığı tereyağı
Hamuru İçin:
2 yumurta
1 yk tereyağı(eritilmiş)
½ sb su
1 tk tuz
5 sb un(ikinci kalite ev unu)
1 sb un(açma payı)
250 gr tereyağı(eritilmiş)
250 gr kaymak
1 sb pudra şeker veya 1 ölçü baklava şurubu
Yapılışı: Tepsiyi yağla. Bir kapta yumurta, tereyağı, su, tuz ve alabildiği
kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğur. Yumurta
büyüklüğünde bezeler yap, yaş bez ört, 30 dakika dinlendir. Çok ince aç,
eritilmiş yağdan bir kaşık serperek yağla, ikiye katla. Orta kısmına kaymak
koyarak çubuk şeklinde sar. Tepsinin dışından başlayarak içe doğru döşe.
Yufkalar bitince kalan yağı kızdır,üzerine serperek gezdir. Fırında
pembeleşinceye kadar pişir. Yüzüne pudra şeker serp veya soğuk tatlı
şurubunu gezdir
____________________ Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...
|
|
|
0,079 saniye - 19 queries
|
Happy Birthday |
Bugün hiçbir kullanıcımızın doğumgünü yok! |
üye Puani |
- Rojin: 10 976 Puanlar
- asliyok: 4 432 Puanlar
- HarmanYeli: 4 396 Puanlar
- KizilZora: 2 048 Puanlar
- life23: 1 675 Puanlar
- gokkiz: 1 657 Puanlar
- BirNefes: 1 048 Puanlar
- Erasmus: 984 Puanlar
- -Pozan-: 785 Puanlar
- Siyahinci: 623 Puanlar
|
|