Yöre mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan
yemek türlerindedir. Zonguldak ormanlarında belki dünyanın en lezzetli
kestanesi "kuzu kestanesi" yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane
suda haşlanarak "tuzlama" bütün olarak fırında kavrulmasıyla "kavşak",
çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği
gibi kurutularak da saklanır. Ülkemizde sadece Kdz.Ereğli'de yetişen
Osmanlı Çileği, orman altı bitki örtüsü içinde yer alan dağ çiçeği,
kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş,
ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir.
Uğmaç Çorbası
Malzemesi
6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 su bardağı su, tuz.
Yapılışı
Un iki bardak su ile iyice ovulur. Tel tel dökülmesi sağlanır. Bir bardak
su, bir miktar tuz atılarak kaynatılır. Kaynamakta olan suya un
karıştırılarak atılır, pişinceye kadar kaynatılır. İçine süt ilave edilir,
tuzu kontrol edilir. Servis sıcak yapılır. İstenirse, üzerine nane
serilebilir.
Cevizli Dolma
Malzemesi
250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber,
kimyon, maydanoz 1 fincan sıvı yağ, yatırım ekmek kaşığı salça.
Yapılışı
Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça konur.
Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır. Kaynamış olan bu harç, bulgurun
üzerine dökülür ve kabarması beklenir. İçine dökülmüş ceviz, tuz, baharat
ve maydanoz konulup karıştırılır. .
Yaprak Sarma
Malzemesi
300 gr. Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 1.5 su bardağı pirinç, 1 adet
büyük baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, dere otu, yeteri kadar margarin
2 adet domates ya da 1 çorba kaşığı salça, taze ya da salamura üzüm
yaprağı.
Yapılışı
Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz küçük küçük doğranır
(kıyılır), içine kıyma,pirinç,tuz, karabiber ve yarım çay bardağı sıvı yağ
konur karıştırılır. Elde edilen dolma içi üzüm yaprağına sarılır. Sarılan
dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve küçük olmasına özen gösterilir.
Tencereye ya da güvece yerleştirilen sarmaların üzerine harcan suyu ve
margarin konularak orta ateşte pişirilir. Pişen sarmaların üzerine
sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salça, kırmızı biber) gezdirilerek
sıcak servis yapılır.
Malay
Ocakta kaynamakta olan su tenceresine yavaş yavaş mısır unu katılır ve
sürekli karıştırılır. Elde edilen katı bulamaç yayvan kaplara kaşıkla küçük
parçalar halinde dökülür. Üzerine süt şeker, 8toz şeker) dövülmüş ceviz
kızdırılmış tereyağ ya da pekmez dökülerek tatlı malay; kıkırdak, dövülmüş
ceviz, tereyağlı; küçük parçalar halinde doğranmış kavrulmuş kazciğeri, kaz
yağı dökülür. Yörede ceviz bol olduğundan geçmişte cevizden elde edilen yağ
ile tafta (yağı çıkarılan ezilmiş dövülmüş ceviz kırıkları) malayın üstüne
dökülür.
____________________
Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...