Member Cevaplar: 174 kayıt olmuş: 11/9/2006 Durum: ÇevrimdışıCinsiyet:
|
|
Yazılış Tarihi: 18/2/2008 Saat 23:08 |
|
|
Yemekler kültürümüzün bir parçası olarak asırlardan beri devam eden
geleneksel bir yapının günümüzdeki uygulamasıdır . Bayburt yöresel
yemeklerinde görülen genel özellik , un ve una bağlı yemeklerle , etli
yemeklerin sebze ve zeytinyağlı yemeklerden çeşit olarak daha fazla oluşur
. Bu da yörenin coğrafi şartlarının kültürel yapı üzerindeki etkisini
göstermesi bakımından önemlidir . Yöremiz kültür değerlerinin bir öğesini
oluşturan yemeklerimizden örnekler ve yapılış şekilleri aşağıya
çıkarılmıştır .
EŞKİ LAHANA
Kullanılan malzemeler : 250 gr. parça et veya kavurma , 1 kg. ekşi lahana
(salamura) 1 su bardağı bulgur , 2 yemek kaşığı börek yağı , 1 adet kuru
soğan (orta) , 1 çay kaşığı kırmızı biber , 2 yemek kaşığı salça (domates)
, 1 tutam tuz
Hazırlanışı : Su ile et yaklaşık 20 dk. haşlanır . Önce üzerine bulgur
ilave edilerek bir taşım kaynaması sağlanır , sonra küçük küçük doğranmış
ekşi lahana ilave edilir . Bir başka kapta soğanlar pembeleşinceye kadar
yağ , kırmızı biber , salça karıştırılarak pişirilir . Bu karışım ekşi
lahananın içine konulur , kavurma ile pişiriliyorsa bu aşamada ilave edilir
ve yaklaşık 45 dakika pişirilir . Bir müddet dinlendirildikten sonra servis
yapılır.
GALACOŞ
Kullanılan malzemeler : 250 gr yeşil mercimek , 200 gr. tereyağı , ½ kg.
kıyma , 1 adet soğan (irice) , 2 kaşık salça , 250 gr. gurut (kurutulmuş
ayran süzmesi) veya yoğurt süzmesi
Hazırlanışı : Mercimek , et , soğan , salça ve yağ ile birlikte mercimek
suyu çekinceye kadar pişirilir . Diğer taraftan gurut veya yoğurt süzmesi
sulu bir kıvama gelinceye kadar sıcak suyla ezilerek kaynama noktasına
kadar ısıtılır . Kaynamamasına özen gösterilir , kaynama olursa çökelek
haline gelir ve kullanılmaz , hazırlanan bu eriyik önceden tabağa doğranan
bayat ekmekler üzerine dökülür . Üzerine de bol yağlı mercimek ilave
edilerek servise sunulur .
KESME ÇORBASI
Kullanılan malzemeler : 200 gr. yeşil mercimek , 1 adet yumurta , 2 yemek
kaşığı salça , 1 adet soğan (orta) , 100 gr. yağ , 1 su bardağı un ,
yeterince su , tuz , dargın (istenirse)
Hazırlanışı : Un içerisine su , tuz , yumurta konularak bir hamur yorulur ,
biraz bekledikten sonra hamur açılır , makarna gibi ince ince kesilir .
Diğer taraftan mercimek iyice pişirilip doğranan soğan yağla
pembeleştirilir . Dargın , salça , su katılır üzerine mercimek ilave edilir
kaynatılır , üzerine kesilen çorbalık hamurlar karıştırılır . Birkaç taşım
kaynatıldıktan sonra servis yapılır .
LOR DOLMASI
Kullanılan malzemeler : 1 kg. taze lor (çökelek) , 1 su bardağı bulgur , 2
adet yumurta , 1 su bardağı süt kaymağı , 4 kaşık tereyağı , dargın , 1 kg
pancar yaprağı veya evelik , 1 deste taze soğan (kuru soğanda olabilir) ,
tuz
Hazırlanışı : Yapraklar yumuşaması için kaynar suda bir taşım haşlanır .
Taze lor içerisine yumurta , süt kaynağı , haşlanmış bulgur , ince
doğranmış taze soğan , sıkılarak yaprağa sarılır . Yağlanmış tepsiye düzgün
bir şekilde dizilir üzerine yarım su bardağı su veya süt ilave edilerek
orta sıcaklıktaki fırında pişirilir . Servis yaparken üzerine eritilmiş
tereyağı dökülür .
SÜT BÖREĞİ
Kullanılan malzemeler : 1 su bardağı süt veya yoğurt , 1 su bardağı su , 1
su bardağı tereyağı , 3 adet yumurta , 250 gram kavrulmuş fındık , 3 su
bardağı süt
( Şerbet için : 2 su bardağı toz şeker , 1 çay kaşığı karbonat , yeterince
un )
Hazırlanışı : Yumurta , bir su bardağı süt veya yoğurt , su , karbonat ve
tereyağı karıştırılır . Üzerine un ilave edilerek baklava hamuru gibi bir
hamur yapılır . 14 – 15 parçaya ayrılıp 15 dakika kadar dinlendirilir
, ince olarak açılan yufkalar yağlanmış tepsiye teker teker dizilir . Her
üç dört yufka arasına dövülmüş fındık serpilir. Bu şekilde bütün hamur
bitinceye kadar yufkalar açılıp tepsiye serilir . Yufkanın açılması
tamamlandıktan sonra istenilen şekilde kesilerek üzerine biraz tereyağı
dökülür ve orta sıcaklıkta bir fırında hamur pembeleşinceye kadar pişirilir
. Kızarmış börek fırından çıktıktan sonra , pişirilmiş süt üzerine ilave
edilerek tadı ayarlandıktan sonra elde edilen süt şerbeti ılık olarak
üzerine dökülür .
Sunum : Süt şerbeti döküldükten sonra bekletilmeden ılık olarak servis
yapılır .
TATLI ÇORBA
Kullanılan malzemeler : kg. kurutulmuş kuşburnu veya ½ kg. kuşburnu
marmeladı , 100 gr. kuru üzüm , 1,5 kg. toz şeker , ½ kg. yarma (gendime) ,
100 gr. incir (istenirse) , 100 gr. kuru fasulye , 100 gr. kayısı , 100 gr.
erik (istenirse) , 250 gr. fındık , 1 su bardağı un ve tuz .
Hazırlanışı : Kuşburnu iyice pişirilerek ezilir önce süzgeçten sonra
elekten geçirilerek süzülür . Başka bir kapta iyice pişirilen yarma ve
önceden pişirilen fasulye süzülen suya katılır , un su ile karıştırılarak
bulamaç halinde üzerine ilave edilir bir taşım kaynatılır . Başka kapta
diğer malzemeler (kayısı , üzüm , erik , incir) pişirilerek şekerle
birlikte karışıma ilave edilir ve bir taşım kaynadıktan sonra , soğumaya
bırakılır . İyice soğutulan tatlı çorba üzerine fındık serpilerek servis
yapılır .
____________________ Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...
|
|
Member Cevaplar: 174 kayıt olmuş: 11/9/2006 Durum: ÇevrimdışıCinsiyet:
|
|
Yazılış Tarihi: 18/2/2008 Saat 23:11 |
|
|
TATLI ÇORBA
Kullanılan malzemeler : kg. kurutulmuş kuşburnu veya ½ kg. kuşburnu
marmeladı , 100 gr. kuru üzüm , 1,5 kg. toz şeker , ½ kg. yarma (gendime) ,
100 gr. incir (istenirse) , 100 gr. kuru fasulye , 100 gr. kayısı , 100 gr.
erik (istenirse) , 250 gr. fındık , 1 su bardağı un ve tuz .
Hazırlanışı : Kuşburnu iyice pişirilerek ezilir önce süzgeçten sonra
elekten geçirilerek süzülür . Başka bir kapta iyice pişirilen yarma ve
önceden pişirilen fasulye süzülen suya katılır , un su ile karıştırılarak
bulamaç halinde üzerine ilave edilir bir taşım kaynatılır . Başka kapta
diğer malzemeler (kayısı , üzüm , erik , incir) pişirilerek şekerle
birlikte karışıma ilave edilir ve bir taşım kaynadıktan sonra , soğumaya
bırakılır . İyice soğutulan tatlı çorba üzerine fındık serpilerek servis
yapılır .
TEL HELVASI
Kullanılan malzemeler : 250 gram tereyağı, 3 su bardağı un , 1 kg. toz
şeker , 1 adet limon
Hazırlanışı : 1 kg. şekere , 2 su bardağı su konulup kaynatılır . Üzerine
bir miktar limon sıkılır . Şeker hafif kırmızı renge gelince bir kaşık
kadar bu şekerli sudan soğuk su içine dökülür , katı hale (ağda) gelirse
helvanın ağdası olmuş demektir . 250 gram yağla kavrulan un büyükçe bir
tepsi içinde soğutulur , soğutulan ağda beyaz bir renk alıncaya kadar
yoğrulur sonra iki ucu birleştirilerek simit şekline getirilir tepsideki
soğutulmuş , kavrulmuş un içersine konulur üzerine kavrulmuş un dökülür ve
3 – 4 kişi tarafından kenarlara doğru çekilerek halka büyütülür . Bu
halka ikiye katlanarak tekrar aynı işlem yapılır , katlar incelinceye kadar
çekilir , tel tel olan katlar kopartılarak servis yapılır .
YALANCI DOLMA
Kullanılan malzemeler : ½ kg. lahana yaprağı , 2 su bardağı bulgur , 250
gr. parça et veya kavurma , 2 yemek kaşığı salça ,150 gr. tereyağı , 2
çorba kaşığı un , 1 adet kuru soğan (büyük) , tuz ve kırmızı biber
Hazırlanışı : Önce bulgur , pilav gibi pişirilir , lahana yaprakları ise
sıcak su ile haşlanır , pişirilmiş bulgur içerisine 2 çorba kaşığı un
karıştırılır , dolma iç hazırlanarak yapraklara sarılır . Başka bir kapta
soğan pembeleşinceye kadar kızartılır üzerine parça etler eklenerek
pişirilir , sonra dolmalar eklenir , kavurma ile pişiriliyorsa dolma ile
birlikte kavurmalar konulur , 2 bardak su konularak birkaç taşım pişirilir
.
____________________ Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...
|
|
|