YÖRESEL YEMEKLERİMİZDEN BAZILARININ YAPILIŞI
SULU PİLAV: Gerekli malzeme; düğürcük. tereyağı, salça, tuz, taze biber,
soğan, domates, kemikli kuru kıyma, (Malzeme kişi sayısına göre
ayarlanır.)
Yapılışı: Tereyağı bir tencerede eritilir, çok az kuru soğan yağda
kızartılır, taze biber eklenerek karıştırılır, domates de ilave edilerek 2
dakika kavrulur. Kemikli et sosa katılır, düğüıviik. bulgur ilave edilir,
salça konur ve 5 dakika kadar kavrulur, yeterli su ilave edilir ve
kaynadıktan sonra hafif ateşte yarım saat pişirilir. İsteğe göre pul biber
ve patates ilave edilir.
ARABASI ÇORBASI: Gerekli malzeme; hindi veya tavuk, tereyağı,
un, acı biber veya süs biberi.
Yapılışı: Arabası, çorba ve hamur olmak üzere iki bölümlüdür.
Çorba: Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir ve içine un konarak rengi
kahverengiye gelene kadar kavrulur. Diğer tarafta, içine kaynamış hindi
veya tavuk suyu bulunan tencereye karıştırılarak dökülür. Bu karışıma acı
süs biberi atılarak, haşlanmış hindi veya tavuk eti ilave edilerek
özleşinceye kadar kaynatılır.
Hamur: Bir kapta ılık suya un bulanır. Daha sonra bu bulamaç, tencerede
kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir.
Belli kıvama geldikten sonra tepsi veya sinilere ince olarak dökülür. Tahta
kaşık ile alınan hamur, tasa konan arabası çorbasına batırılarak hamur
çorba suyu ile çiğnenmeden yutulur. Mide ve bağırsak tembelliğine çok" iyi
gelen bu çorba kış aylarında sıkça yapılır.
KÖY DOLMASI (İLİSIRA DOLMASI): Gerekli malzeme; taze veya kuru patlıcan
(uzun ince kesilmiş) bulgur, kıyma, maydonoz, baharat, tereyağı,salça, tuz,
domates.
Yapılışı: Kuru patlıcan haşlanır. Kıyma, bulgur, rendelenmiş domates,
salça, maydonoz ve baharat ilave edilen harç karıştırılır ve el içerisinde
oval hale getirilir. (İçli köfte biçiminde) Daha sonra haşlanmış
patlıcanlar dışına sarılarak tencereye yerleştirilir üzerine örtecek kadar
su konulur. Tuz ilave edilir bir ağırlık konarak ağzı kapatılır ve 45
dakika pişirilir. Sarımsaklı süzme yoğurt ilave edilerek yenilir.
CİBE DOLMASI: Gerekli malzeme; pirinç veya bulgur, kıyma veya ciğer,
maydonoz. kuş üzümü, yeşil biber, temiz koyun bağırsağı veya karnı,
baharat, yağ, domates, salça.
Yapılışı: Yağ eritilir, soğan ve ince doğranmış biber yağda kavrulur, kıyma
veya ciğer ilave edilerek karıştırılır. Maydonoz, salça, domates, kuş üzümü
ve baharat ilave edilir. Daha önce temizlenerek hazırlanmış olan bağırsak
veya karına doldurularak dikilir. Ateşte 60 dakika pişirilir. Sarımsaklı
yoğurt ilave edilerek yenir.
BULAMAÇ: Gerekli malzeme; kepekli un, tereyağı, kuru kıyma ve baharat.
Yapılışı: Tereyağı tavada eritilir, un ilave edilir ve topaklanmaması için
bol bol karıştırılır. Unun rengi esmerleşince kıyma ilave edilir. Un
kahverengi olunca su ilave edilir ve bir müddet daha karıştırılır. Kısık
ateşte pişirilir. Tuz ve baharat ilave edilir. Mayalı dediğimiz ekmekle
yenilir.
BATIRIK: Gerekli malzeme; düğür-cük, tahin (veya ceviz, menengiç vs.)
soğan, domates, taze biber, maydonoz, yedi türlü baharat, tuz, sumak,
salça, biber salçası.
Yapılışı:
Düğürcük büyükçe bir tepsi üzerine dökülür. Rendelenmiş domates, salça,
biber salçası, soğan, ince kıyılmış biber ve maydonoz, kızartılmış tahin ve
baharat ilave edilerek ovulur. Düğürcük yumuşayıp dişe dokunmayacak hale
gelinceye kadar ovulur, sonra da küçük sıkmalar haline getirilir. Soğan
piyazı, domates, salatalık ve turşu ile servis yapılır. Ayrıca
sulandırılarak da yenilir. Cevizli menengiçli, susamlı, fıstıklı şekilleri
de yapılabilir. Besin değeri çok yüksektir.
BİDİK:
Gerekli malzeme; un, yağ, yumurta ve tuz.
Yapılışı:
Un yoğrulur ve hamur haline getirilir, tuz ilave edilir. Hamur bezeler
haline getirilir. Hamurun içi açılarak (kenarlı şekilde) içine az miktarda
tereyağı ve yumurta kırılır. Sucuk da konabilir, fırında pişirilir, güzel
bir yiyecektir.
____________________
Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...