KUTLIK : Ufak bulgur ve ufak yarma (Çigköftelik) birbirine
karıştırılır,hamur haline getirilir.Kızartılmış soğanlı kıyma içine
doldurulur.Kaynar suya atılıp pişirilir.Sudan çıkarılıp yumurtaya
bulandırılır.Yağda kızartılıp servis yapılır.
2-SERBIDEV: Yarma iyice pişirilir,büyük bir tabağa konulur.İçi açıldıktan
sonra .bu çukura kurut(Keşk-çortan) suyu ve yağ dökülür.Yarma üzerine
kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır.
3-PERDEPİLAV: Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka
haline getirilmiş hamur yerleştiririz.Az pişirilen pilava tavuk eti,baharat
ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun
içine konulur.Ağzı tekrar yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılır.Üstü ve
altı ateşte veya fırında pişirilir.Sonra servis yapılır.
4-KİPE : Koyunun bağırsakları iyice yıkanır,bezleri koparılır.Ters çevrilir
yıkanır ve temizlenir.Pirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulur.Sıcak
suya atılıp kaynatılır.Piştikten sonra servis yapılır.
5-HEKEHEŞANDİ: Pilav yağsız olarak yapılır.İçine kıyma katılır ve
yoğurulur.Yumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde
kızartılır.Servis yapılır,
6-ŞIMŞIPE : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki
adıdır.Soğan,patlıcan,
domates,kabaklar açılır ve oyulur.Pancar veya asma yaprakları
hazırlanır.Pirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanır.Adı geçen
sebzelere doldurulur.Tencereye dizilip,pişirilir.Servis yapılır.
7-MEYRE(Mehir): Ayran ve dövme ateşe bırakılır.Yumurta çırpılır içine
bırakılır.
Devamlı bir şekilde karıştırılır.Kaynayıncaya kadar devam
edilir.Parçalanmış kabaklar ve
Pancar yaprakları içine katılır.Bir parça pişince ateşten indirilir.Soğuk
servis yapılır.
8-BIRINZER : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılır.Ateşe konulup
kaynatılır.İçine pirinç atılıp pişirilir.Biraz tarçın ve sarı boya
katılır.Ateşten indirilip soğuk olarak servis yapılır.
9-MAHMILATIK: İnce bulgur küpe bırakılır.Şalgam kaynadıktan sonra,soğutulur
ve süzülerek küpe bırakılır.Biraz su ve biraz hamur üzerine katılır.(Mayalı
hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonra çamurla kapatılır.Kırk gün
bekletildikten sonra açılır ve turşu gibi kullanılır.
10-FIREYDİN: Saç ekmeği ince açılır.Dövülmüş ceviz ile toz şeker
karıştırılıp ekmek olacak hamurun üzerine serilir.Güzelce kıvrıldıktan
sonra,simit gibi yuvarlak yapılıp,dolanır.Fıreydin kızgın yağda kızartılır
ve şıra dökülür.Soğuyunca servis yapılır.
11-SURYAZ : Suryaz otu kıyılır ve yıkanır.Suda kaynatılır.Sonra süzülüp
sıkılır.Kızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılır.Üzerine suryaz otu
eklenerek karıştırılır.İçine kavurma atılır.Karıştırılıp servis yapılır.
____________________
Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...