MUTFAK (YÖRESEL YEMEKLER):
Bartın'ın mutfak geleneğini belirleyen unsurlar arasında, halkın hayata
bakış tarzı, gelenek ve görenekleri, ortak karakter, pişirme teknikleri,
iklim ve ekolojik dengelerin büyük payı vardır.
Çok çeşitli ve lezzetli Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli
ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur.
Dikkati çeken başka bir husus ise aynı türe ait yiyeceklerden pek çok
çeşidin olmasıdır. Örneğin 10'dan fazla dolma ve pilav çeşidine rastlanır.
Bartın mutfağı ile ilgili yapılan araştırmalarda, 100'den fazla çeşide
rastlanmış ve bu durum açıkça yöre mutfağının zenginliğini ortaya
koymaktadır.
BARTIN 'DAN YEMEK TARİFLERİ
PUM PUM ÇORBASI
MALZEMELER:
10 yemek kaşığı mısır unu,
150 gr. margarin veya 1 fincan zeytinyağı,
50 gr. kıyma,
pastırma veya sucuk,
2 dilim ekmek,
6 su bardağı su,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber.
HAZIRLANIŞI: Bir tencereye mısır unu ve su konularak karıştırılır. Ateşe
konulup bir süre kaynatılmaya devam edilir. Ayrı bir tavada da kıyma ile
küp şeklinde doğranmış 1 dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan
çorbanın içine katılır (Arzu edilirse bir su bardağı süt ilave edilebilir.
Süt ilave edilecekse un bir kaşık artırılır). Tuz ve karabiber konulup bir
süre daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Üzerine, küp küp doğranıp
yağda kızartılan ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar
peyniri serpilerek sıcak servis yapılır.
---------------------------------------------------------------------------
-----
YUMURTALI İSPUT
MALZEMELER:
1 kg. ısbut,
100 gr. margarin,
3-4 adet yumurta,
2 baş soğan,
50 gr. kıyma veya pastırma,
yeterince tuz ve karabiber.
HAZIRLANIŞI: Isbutlar iyice yıkanır, atık kısımları kesilip ayıklandıktan
sonra 2 cm. uzunluğunda olabilecek şekilde doğranır. Tencereye konulan
ısbutların üzerini örtecek kadar su konularak ateşte pişirilir. Haşlana
ısbutlar ılıyınca avuç içinde sıkılarak başka bir kaba alınır. Ayrı bir
tencerede de yağ eritilerek önce doğranan soğanlar kızarıncaya kadar
birlikte kavrulur. Bu kez diğer kaptaki ısbutlar soğan veya kıyma
tenceresine konularak birkaç dakika daha kavrulduktan sonra içine
yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek
karıştırılır.Yumurtalar pişince yemek ateşten indirilir. Sıcak olarak
servis yapılır.
---------------------------------------------------------------------------
-----
KABAK BURMASI
MALZEMELER VE ÖLÇÜLERİ (12 KİŞİLİK) :
1 kg. un, 1 adet yumurta, œ tatlı kabak(Orta boy), 1 kase ceviz içi, 1
paket margarin, 2 kg. şeker, œ limon.
HAZIRLANIŞ VE SUNUM :
Önce un içine bir yumurta kırılıp yeteri kadar su ile yoğrularak kulak
memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir. 10 dakika bekletildikten
sonra beş eşit parçaya bölünen hamurdan yufkalar açılıp örtü üzerine
yayılır.
İç malzemesi olarak, kabağın kabukları soyulup içi temizlendikten sonra
kalın bir rende ile rendelenir. Kabağın içine havanda dövülen ceviz içi ve
bir bardak toz şeker katılıp karıştırılarak hazırlanır. Daha sonra, ilk
açılan yufkadan başlanarak hazırlanan iç malzemesi (beş yufkaya eşit
miktarda) yufka üzerine serpilir. 4 eşit parçaya bölünen yufka, el ile uç
kısmından başlayıp biraz sıkıca bükülüp rulo biçimine getirilir. Önceden
yağlanan tepsi yada siniye ortasından başlamak üzere daire şeklinde sararak
yerleştirilir. Diğer yufkalarda aynı şekilde tepsiye dizilir.
Daha sonra üzerine fırça ile erimiş yağ sürülür ve fırına verilerek rengi
pembeleşinceye kadar pişirilir. Daha önce, şekerin bir tencere içinde
dört-beş bardak suyla ateşte 5-10 dk. eriyinceye kadar kaynatılıp
karıştırılması, içine de yarım limon suyu sıkılmasıyla elde edilen ve
soğutulan şerbet tepsi üzerine gezdirilir. Üzerine bir bez örtülerek
şekerin çekmesi sağlanır. Daha sonra servis yapılır.
---------------------------------------------------------------------------
-----
PİRİNÇLİ MANTI
MALZEMELER VE ÖLÇÜLERİ (15 KİŞİLİK) :
İç Malzemesi: 2 su bardağı pirinç, œ su bardağı yağ, œ kg. kıyma,
2 adet orta boy soğan, tuz, karabiber.Hamur Malzemesi : œ kg. un, 2
adet yumurta, 1 tatlı kaşığı yuz, yeteri kadar su, 1 pk. etsu veya aynı
oranda kaynatılmış kemik suyu.
HAZIRLANIŞ VE SUNUM :
İç Malzemesi : Bir tarafta bir tencere içersinde 2 kaşık margarin yağı ile
soğanlar hafifçe börttürülür, daha sonra kıyma katılarak kavrulur. Yıkanıp
hazırlanan ve az haşlanmış pirinç tencerenin içine konur ve 1-2 dk. kadar
birlikte kavrulur. Daha sonra içine 2 bardak su katılır, 1 tatlı kaşığı tuz
ilave edilir ve 1 çay kaşığı karabiber serpilip karıştırılır ve kapak yine
kapatılır.
Hamur Malzemesi : Unun içine 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz konulur, su ile
kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur iki parçaya bölünerek
her parçası 2-3 mm. incelikte açılır. Bu hamurlar 7-8 cm.lik kareler
halinde kesilir. Hazırlanan pirinçli içten, kareler halinde kesilen her
hamurun ortasına yarım kaşık kadar konur. Hamurların dört ucu sırayla için
üzerine doğru köşelerden kapatılır (Yada dört ucu ortada birleştirilir).
Fırın tepsisi bir miktar margarin yağı ile yağlanır, hazırlanan parçalar
katlanan kısımlar üste gelecek şekilde tepsinin içine yerleştirilir.
Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür (veya ocakta alt tarafı kızınca, alt üst
edilerek iki taraf kızartılabilir). Kızaran mantılar fırından çıkarılınca
daha önce kaynatılan kemik suyundan mantıların üzerini örtecek kadar konur.
Tekrar yarım ateş üzerinde, mantılar suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Sıcak olarak servis yapılır (Mantılar önceden hazırlanıp, yeneceği zaman
suyu konup ateşte pişirilebilir.
---------------------------------------------------------------------------
-----
AMASRA SALATASI
KULLANILAN MALZEMELER:
Salatalık, domates, havuç, kuru ve yeşil soğan, marul, kırmızı lahana,
yeşil biber, piyaz, maydanoz, çükündür, roka, turp, semizotu, dereotu,
nane, karışık turşu, limon, sirke, tuz ve zeytinyağı.
TARİFİ :
Tarifini veremiyoruz; çünkü bunu sadece 5 kişi biliyor.
Bartın ve Amasra da, kokusunu hissettiğiniz her balık sofrasında, adetten
yada damak tadından olsa gerek o meşhur Amasra Salatası olmadan yemeğe
başlanmaz. Kimine göre Osmanlıdan, kimine göre de adını aldığı Kraliçe
Amastris den devralınmış bu gelenek...Yörede, en az 20 çeşit malzeme ile
yapılan Amasra Salatasına meşhur dedirten ise; önce lezzeti, sonra lezzeti
veren malzemelerin hazırlanış ölçüsü ve biçimi ile göze hitap etmesine
gösterilen özende saklı... Yani, herkes salata yapar ama Amasra Salatasını
asla...
____________________
Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...