Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_system.php on line 22

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 315

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 315

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 1415

  Perşembe, 26. Aralık 2024 14:34   User Online: 48 

Üye bilginiz

Üye merkeziniz

Özel Messajiniz

Ziyaretçi defteriniz

Üye lerimiz

Forumda çikiş

Forumlar

Genel

Kültür

Atatürk

Türkiye

Bilgilendirme

Spor

Site ve Radyo

Arsiv II Genel

Arsiv Kultur

Resim
Manzara -6Fantazi Resim 5Bebek BayrakBebek -4Bebek -11Tabiat 8Sevimli3Sevimli 21Bebek -10Sevimli 6Atatuerk.jpgSevimli 13Sevimli 2Manzara -14Sevimli 7Bayragimiz.Cicek -4Sen gitinSevimli 18Sevimli 16

Portal Menüsü
Bilgiller
Bilgi ekle
Ekart
Pano
Haberler
Takvim
Resimler
Şiir
Fikra
Bizi tavsiye et
Site Anket
Site kural Impressum
Download tavsiyeler
 Link Tavsiyeler
Bize ulaşım

Türkiye tanitim - Türkei Sisteme girmen gerek


Aşağı git
« Ön  Diğer »
küçükten büyüğe do;ğru sırala büyükten küçüğe doğru sırala      print
Konuyu açan: Konu: Kültürü Mutfagi
Member
Member

Rojin
Cevaplar: 174
kayıt olmuş: 11/9/2006
Durum: Çevrimdışı
Cinsiyet: Bayan
red_folder.gif Yazılış Tarihi: 17/2/2008 Saat 16:03  
Yöremiz Mutfağının enönemli malzemesi bulgurdur. Bu bakımdan yöresel

yemeklerimizin çoğubulgur ile yapılır. İçli köfte, kısır, mercimek köftesi, çiğ köfte, sarma içi,

bulgur pilavı, batırıkgibi... Diğer belli başlı yemeklerimiz ise; Tirşik (Pancar), toğga, çiçcice

(domatesli Pilav), kurufasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan dolması, yüksük

çorbası, malata çorbası,mevsim itibariyle çeşitli sebze yemekleri ve etli kömbedir. Ayrıca

Ramazan Bayramında kurukömbe ve pekmezli kömbe yapılır.


İçli Köfte :


Malzeme : Bulgur (Yarısı inceçekilmiş), un, kıyma, kuru soğan, salça, sıvı yağ, tuz,

kırmızı biber, maydanozve haşlama suyuna ilave için limon tuzu.


Hazırlanışı : Yeteri kadar kıymayabiraz tuz ilave ettikten sonra, tencereye konur ve

ocak üzerinde suyuçekilinceye kadar kavrulur. Daha sonra kıymış olduğumuz yeteri kadar

soğanı, yeteri kadarsıvı yağ, tuz, yaprak biber, karabiber ve salça ilave edilerek kavrulur.

Kavrulduktan sonrasoğumaya bırakılır. Kavrulan et soğuyuncaya kadar çiğ köftelik

bulgurumuzu hazırlarız.Bulgurun içerisine yeteri kadar sıvı yağ, tuz, biber, karabiber, salça

konduktan sonrayoğrulmaya başlanır. Bulgur iyice macunlaşınca el ile bulgur oyulmaya

başlanır. Kavrulmuşetimize bir bağ maydanoz ilave edilerek karıştırıldıktan sonra oyulan

köftelerin içine konurve köftelerin ağzı el ile kapatılır. Daha sonra yapılan köfteler bir tencere

içerisine konmaksuretiyle haşlanır, yada hazırlanan köfteler bir tava içerisinde yağ ile

kızartılabilir. İçliköfteniz servise hazırdır.


Çiğ Köfte :


Malzeme : Bulgur (çiğ köftelik),kıyma (iki kez çekilmiş, yağsız dana eti), salça, sıvı

yağ, kırmızı biber,karabiber, tuz, maydanoz.


Hazırlanışı : Yeteri kadar çiğ köfteiçin yapılmış özel bulgur ayıklanır, yeteri kadar

tuz, çok miktardakarabiber ve pul biber konur. Yeteri kadar salça, isteyenler biraz soyulmuş

kırmızı domates ezmesikoyabilir. Özel hazırlanmış olan yağsız dana eti, bulgurla yoğrulmaya

başlanır. Yoğurma işibiraz fazla zaman alacağından, bu yoğurma işini güçlü kimselerin

yapması gerekir. Çünküemek isteyen bir işlemdir. Yoğrulan çiğ köftenin içine su konmaz,

sadece hamurlaşmamasıiçin, biraz sıvı yağ katmalı ve elimizi suya batırmak suretiyle

yoğurmalıyız. Yoğurmaişi bulgurun iyice sakızlanmasına kadar devam eder. Kıvamına

geldiğinde bir bağmaydanoz ilave edildikten sonra sıkma işlemine başlarız. Yeşil salata

eşliğinde servise hazırhale getirilir. Yanında şalgam veya ayran tavsiye edilir.


Tirşik Çorbası :


Tirşiğin Tanımı : Tirşik dediğimiz yeşilbir bitkidir. Bu bitkinin sapı uzun, yaprağı

yeşil renkli, elbüyüklüğünde olur. Bu bitki sıcak yörelerde, kış mevsimine doğru en fazla

narenciye tarlalarındave fundalık bölgelerde yetişir. Soğuk bölgelerde ise ilkbahar aylarında

çıkar. Bu bitkinin adınapancar yaprağı da denir.


Malzeme : Tirşik (pancar) dövme,ayran, un, sarımsak, tuz.


Hazırlanışı : Tirşik önce saç teliinceliğinde kıyılır. Kıyıldıktan sonra iyice yıkanır.

Büyük bir kazan veyatencereye konur. Ve üzerine yeteri kadar su ilave edilir. Yeteri kadar

dövme, yeteri kadar tuzkonduktan sonra, yarım saat kadar kaynatılır. Daha sonra bir bez

üzerine tencereyikoyarız ve soğumasını bekleriz. Ilık bir hale geldiğinde içerisine bir su

bardağı kadar ayrankatılır ve karıştırılır. Daha sonra bir tabak içerisinde un alınarak

tencerenin, yanitirşiğin üzeri iyice hava almayacak şekilde bu un ile kapatılır. Daha sonra bir

adet bez ile tencereninüzeri bastırılır. Bu işlem sabah yapılmış ise akşam, akşam yapılmış ise

sabah tekrar ateşinüzerine konur. Ancak ateş üzerine konmadan tencerenin üzerine ekmiş

olduğumuz unu bir kaşıkile almalıyız. Bu çok önemlidir. Daha sonra tencere kaynamaya

başlar. İyicekaynadıktan sonra pişmiş mi diye bakılır. Eğer pişmemiş ise, iyice pişirilir.İyi

pişmemiş tirşik ağzımızıgıdıklar. Pişen bu tirşiğimizin içerisine bolca sarımsak ezilerek konur

ve karıştırıldıktansonra servise sunulur.


Mercimek Köftesi :


Malzeme : Bulgur, kırmızımercimek, kuru soğan, sıvı yağ, salça, kimyon, pul biber,

karabiber, tuz,maydanoz.


Hazırlanışı : Mercimek iyiceyıkandıktan sonra tencere içerisine konur. Üzerine su

ilave edilerek ağzıkapatılır, iyice kaynatılır. Lapa haline gelinceye kadar pişme işlemi devam

eder. Pişen mercimeğiniçerisine en az mercimek kadar bulgur ilave edilir. Bir müddette

bulgur ile kaynamayabırakılır. Pilav halini alan mercimeğimizi geniş bir kap içerisine

boşaltırız ve soğumayabırakırız. Bu arada ince kıyılmış soğanımızın içerisine yeteri kadar sıvı

yağ, tuz, salça ve pulbiber ilave edilerek iyice kavrulur. Kavrulan soğanı, soğuyan

mercimeğimizin üzerinedökeriz ve yoğurmaya başlarız. Yoğrulan mercimeği sıkma yaparak

servise hazır halegetiririz.




____________________
Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen Zaman ...
Profiline gir Web siteyi ziyaret et Bu üyenin tüm mesajlarını göster
Member
Member

Rojin
Cevaplar: 174
kayıt olmuş: 11/9/2006
Durum: Çevrimdışı
Cinsiyet: Bayan
red_folder.gif Yazılış Tarihi: 17/2/2008 Saat 16:03  
Toğga :


Malzeme : Dövme (göz kararı),ayran, nohut, nane, ebelik veya ıspanak biraz un, tuz.


Hazırlanışı : Büyük bir tencereyeayran konur, ayranın kıvamına gelmesi için biraz un

karıştırılır. Ayrankaynamaya yakın ayrı bir yerde haşlanan nohut ve dövme ilave edilip,

kaynayıncaya kadarkarıştırılarak pişirilir. Tenceredeki malzeme kaynadıktan sonra mevsime

göre içine doğranmışnane, ebelik veya ıspanak ilave edilir. 5-10 dakika daha (ayranın

kesilmemesi için)karıştırılarak pişirilir. Çorba piştikten sonra da kesilip, çökelek gibi

kekremsi bir tatalmaması için biraz daha karıştırılır.


Kısır :


Malzeme : Bulgur,zeytinyağı, salça, 1-2 tane kuru soğan, maydanoz, yeşil soğan, tere,

mevsimine göre marul,domates, karabiber, kırmızı biber, tuz, kimyon, kekik, sarımsak.


Hazırlanışı : Kişi başına birer çaybardağı bulgur, bir tepsi içine konur. Salçası bir baş

kuru soğan, 2-3 dişsarımsak ilave edilerek soğuk veya sıcak su ile yoğrulur. Bulgur

yumuşadığı zaman küçükküçük doğranmış 1-2 domates, bir demet maydanozla diğer

yeşillikler ilaveedildikten sonra zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir. İyici karıştırılır.Tabaklara

konulan kısım yanınasalatalık, domates, turşu... gibi şeyler konularak ikram edilir.


Kömbe (RamazanBayramında yapılan kuru şekerli kömbe) :


Malzeme : Un, yoğurt, süt, maya,şeker, tahin, kömbe kokusu, tarçın, çörek otu,

karanfil (baharattürleri), yağ ve küncü (susam).


Hazırlanışı : Büyük bir leğen içine unince elek ile elenir. Elenen unun içine şeker ve

hazırlanan baharatlarilave edilip iyice karıştırılır. Daha sonra yoğurt, maya, yağ ilave edilip

ılık sütle yoğrulur.İyice yoğrulan hamurun mayalanması için üzeri kalın bezlerle sıkıca

kapatılır. Bir gecebekletilen hamurun mayası geldiğinde ekmek tahtasının üzeri yağlanır.

Hamur, yumurtabüyüklüğünde alınıp, yuvarlak şekil verilerek bastırılır. Üzerine susam atılır.

Kömbeler tepsiyedizilerek fırında pişirilir.


Pekmezli :


Malzeme : Un, yoğurt, süt, maya,tahin, yağ, şeker, tuz (az miktar).


Hazırlanışı : Un içerisine yoğurt,süt, maya, tahin (göz kararı) ve biraz tuz ilave

edilerek yoğrulur. Hamurdinleninceye kadar, üzerinin kreması hazırlanır.


KremanınHazırlanışı : Suile şeker koyulaşıncaya kadar kaynatılır, Süt ilave edilir.

Biraz piştikten sonrasoğutulur. İçine tahin, un (az miktar) karıştırılır. Dinlenen hamur kalınca

büyük tepsi şeklindeaçılır. Yağlanmış tepsi içerisine yerleştirilir. Üzerine hazırlanan kremanın

yarısı sürülür. Çatalile şekillendirilir. Pişirilmek üzere fırına verilir. Fırından çıkınca kalan

kremada üzerine dökülür.Dilimlenerek hazır hale getirilir.




____________________
Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen Zaman ...
Profiline gir Web siteyi ziyaret et Bu üyenin tüm mesajlarını göster Cevap 1
« Ön  Diğer »        print
Yukarı git


mxBoard, © 2006 by pragmaMx.org, based on eBoard, XMB and XForum

0,034 saniye - 19 queries
Giriş

Kullanıcı Adı:

Şifre:

Sprache
Arabirim Dilini Seçin:

Almanca Fransızca Türkçe İngilizce
Son 5 Bilgi
Happy Birthday


Bugün hiçbir kullanıcımızın doğumgünü yok!
Etkinlik Takvimi
Aralık 2024
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Fuarlar
Toplantilar
Konserler
Festivaller
Kültür Sanat
Anma Günleri
Dogum günü
Dini Bayramlar
Özel Günler
Resmi Bayramlar
üye Puani
  1. Rojin: 10 976 Puanlar
  2. asliyok: 4 432 Puanlar
  3. HarmanYeli: 4 396 Puanlar
  4. KizilZora: 2 048 Puanlar
  5. life23: 1 675 Puanlar
  6. gokkiz: 1 657 Puanlar
  7. BirNefes: 1 048 Puanlar
  8. Erasmus: 984 Puanlar
  9. -Pozan-: 785 Puanlar
  10. Siyahinci: 623 Puanlar
Son Şiirler
SAKLI SEVDAM
(8100 okuma)
Hatırlarmısın .!
(11187 okuma)
Mektup......
(12001 okuma)
ANADOLU GARIBI
(12025 okuma)
SALKIMSÖĞÜT
(11785 okuma)
YAŞAMAYA DAİR
(12013 okuma)
SALKIMSÖĞÜT
(12178 okuma)
TOP Download
  1. AntiVir Personal - Free Antivirus
       [Hits: 979 x]
Link ler
  1. VOLKAN KONAK
  2. Yusuf Hayaloglu
  3. Full dizi izle

Bu sitedeki tüm logo ve markalar sahiplerinin malıdır. Diğer detayları Künye bölümünde bulabilirsiniz .

Haberlerimizi RSS kullanarak yayınlayabilirsiniz.

Bu site pragmaMx 0.1.11 tabanlıdır.

Yorumlar yazarların sorumluluğu altındadır,
geri kalan her şey © 2004 - 2024 by Dostsesi - Stimme der Freundschaft