Member Cevaplar: 174 kayıt olmuş: 11/9/2006 Durum: ÇevrimdışıCinsiyet:
|
|
Yazılış Tarihi: 17/2/2008 Saat 16:03 |
|
|
Yöremiz Mutfağının enönemli malzemesi bulgurdur. Bu bakımdan yöresel
yemeklerimizin çoğubulgur ile yapılır. İçli köfte, kısır, mercimek köftesi,
çiğ köfte, sarma içi,
bulgur pilavı, batırıkgibi... Diğer belli başlı yemeklerimiz ise; Tirşik
(Pancar), toğga, çiçcice
(domatesli Pilav), kurufasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan
dolması, yüksük
çorbası, malata çorbası,mevsim itibariyle çeşitli sebze yemekleri ve etli
kömbedir. Ayrıca
Ramazan Bayramında kurukömbe ve pekmezli kömbe yapılır.
İçli Köfte :
Malzeme : Bulgur (Yarısı inceçekilmiş), un, kıyma, kuru soğan, salça, sıvı
yağ, tuz,
kırmızı biber, maydanozve haşlama suyuna ilave için limon tuzu.
Hazırlanışı : Yeteri kadar kıymayabiraz tuz ilave ettikten sonra, tencereye
konur ve
ocak üzerinde suyuçekilinceye kadar kavrulur. Daha sonra kıymış olduğumuz
yeteri kadar
soğanı, yeteri kadarsıvı yağ, tuz, yaprak biber, karabiber ve salça ilave
edilerek kavrulur.
Kavrulduktan sonrasoğumaya bırakılır. Kavrulan et soğuyuncaya kadar çiğ
köftelik
bulgurumuzu hazırlarız.Bulgurun içerisine yeteri kadar sıvı yağ, tuz,
biber, karabiber, salça
konduktan sonrayoğrulmaya başlanır. Bulgur iyice macunlaşınca el ile bulgur
oyulmaya
başlanır. Kavrulmuşetimize bir bağ maydanoz ilave edilerek karıştırıldıktan
sonra oyulan
köftelerin içine konurve köftelerin ağzı el ile kapatılır. Daha sonra
yapılan köfteler bir tencere
içerisine konmaksuretiyle haşlanır, yada hazırlanan köfteler bir tava
içerisinde yağ ile
kızartılabilir. İçliköfteniz servise hazırdır.
Çiğ Köfte :
Malzeme : Bulgur (çiğ köftelik),kıyma (iki kez çekilmiş, yağsız dana eti),
salça, sıvı
yağ, kırmızı biber,karabiber, tuz, maydanoz.
Hazırlanışı : Yeteri kadar çiğ köfteiçin yapılmış özel bulgur ayıklanır,
yeteri kadar
tuz, çok miktardakarabiber ve pul biber konur. Yeteri kadar salça,
isteyenler biraz soyulmuş
kırmızı domates ezmesikoyabilir. Özel hazırlanmış olan yağsız dana eti,
bulgurla yoğrulmaya
başlanır. Yoğurma işibiraz fazla zaman alacağından, bu yoğurma işini güçlü
kimselerin
yapması gerekir. Çünküemek isteyen bir işlemdir. Yoğrulan çiğ köftenin
içine su konmaz,
sadece hamurlaşmamasıiçin, biraz sıvı yağ katmalı ve elimizi suya batırmak
suretiyle
yoğurmalıyız. Yoğurmaişi bulgurun iyice sakızlanmasına kadar devam eder.
Kıvamına
geldiğinde bir bağmaydanoz ilave edildikten sonra sıkma işlemine başlarız.
Yeşil salata
eşliğinde servise hazırhale getirilir. Yanında şalgam veya ayran tavsiye
edilir.
Tirşik Çorbası :
Tirşiğin Tanımı : Tirşik dediğimiz yeşilbir bitkidir. Bu bitkinin sapı
uzun, yaprağı
yeşil renkli, elbüyüklüğünde olur. Bu bitki sıcak yörelerde, kış mevsimine
doğru en fazla
narenciye tarlalarındave fundalık bölgelerde yetişir. Soğuk bölgelerde ise
ilkbahar aylarında
çıkar. Bu bitkinin adınapancar yaprağı da denir.
Malzeme : Tirşik (pancar) dövme,ayran, un, sarımsak, tuz.
Hazırlanışı : Tirşik önce saç teliinceliğinde kıyılır. Kıyıldıktan sonra
iyice yıkanır.
Büyük bir kazan veyatencereye konur. Ve üzerine yeteri kadar su ilave
edilir. Yeteri kadar
dövme, yeteri kadar tuzkonduktan sonra, yarım saat kadar kaynatılır. Daha
sonra bir bez
üzerine tencereyikoyarız ve soğumasını bekleriz. Ilık bir hale geldiğinde
içerisine bir su
bardağı kadar ayrankatılır ve karıştırılır. Daha sonra bir tabak içerisinde
un alınarak
tencerenin, yanitirşiğin üzeri iyice hava almayacak şekilde bu un ile
kapatılır. Daha sonra bir
adet bez ile tencereninüzeri bastırılır. Bu işlem sabah yapılmış ise akşam,
akşam yapılmış ise
sabah tekrar ateşinüzerine konur. Ancak ateş üzerine konmadan tencerenin
üzerine ekmiş
olduğumuz unu bir kaşıkile almalıyız. Bu çok önemlidir. Daha sonra tencere
kaynamaya
başlar. İyicekaynadıktan sonra pişmiş mi diye bakılır. Eğer pişmemiş ise,
iyice pişirilir.İyi
pişmemiş tirşik ağzımızıgıdıklar. Pişen bu tirşiğimizin içerisine bolca
sarımsak ezilerek konur
ve karıştırıldıktansonra servise sunulur.
Mercimek Köftesi :
Malzeme : Bulgur, kırmızımercimek, kuru soğan, sıvı yağ, salça, kimyon, pul
biber,
karabiber, tuz,maydanoz.
Hazırlanışı : Mercimek iyiceyıkandıktan sonra tencere içerisine konur.
Üzerine su
ilave edilerek ağzıkapatılır, iyice kaynatılır. Lapa haline gelinceye kadar
pişme işlemi devam
eder. Pişen mercimeğiniçerisine en az mercimek kadar bulgur ilave edilir.
Bir müddette
bulgur ile kaynamayabırakılır. Pilav halini alan mercimeğimizi geniş bir
kap içerisine
boşaltırız ve soğumayabırakırız. Bu arada ince kıyılmış soğanımızın
içerisine yeteri kadar sıvı
yağ, tuz, salça ve pulbiber ilave edilerek iyice kavrulur. Kavrulan soğanı,
soğuyan
mercimeğimizin üzerinedökeriz ve yoğurmaya başlarız. Yoğrulan mercimeği
sıkma yaparak
servise hazır halegetiririz.
____________________ Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...
|
|
Member Cevaplar: 174 kayıt olmuş: 11/9/2006 Durum: ÇevrimdışıCinsiyet:
|
|
Yazılış Tarihi: 17/2/2008 Saat 16:03 |
|
|
Toğga :
Malzeme : Dövme (göz kararı),ayran, nohut, nane, ebelik veya ıspanak biraz
un, tuz.
Hazırlanışı : Büyük bir tencereyeayran konur, ayranın kıvamına gelmesi için
biraz un
karıştırılır. Ayrankaynamaya yakın ayrı bir yerde haşlanan nohut ve dövme
ilave edilip,
kaynayıncaya kadarkarıştırılarak pişirilir. Tenceredeki malzeme kaynadıktan
sonra mevsime
göre içine doğranmışnane, ebelik veya ıspanak ilave edilir. 5-10 dakika
daha (ayranın
kesilmemesi için)karıştırılarak pişirilir. Çorba piştikten sonra da
kesilip, çökelek gibi
kekremsi bir tatalmaması için biraz daha karıştırılır.
Kısır :
Malzeme : Bulgur,zeytinyağı, salça, 1-2 tane kuru soğan, maydanoz, yeşil
soğan, tere,
mevsimine göre marul,domates, karabiber, kırmızı biber, tuz, kimyon, kekik,
sarımsak.
Hazırlanışı : Kişi başına birer çaybardağı bulgur, bir tepsi içine konur.
Salçası bir baş
kuru soğan, 2-3 dişsarımsak ilave edilerek soğuk veya sıcak su ile
yoğrulur. Bulgur
yumuşadığı zaman küçükküçük doğranmış 1-2 domates, bir demet maydanozla
diğer
yeşillikler ilaveedildikten sonra zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir. İyici
karıştırılır.Tabaklara
konulan kısım yanınasalatalık, domates, turşu... gibi şeyler konularak
ikram edilir.
Kömbe (RamazanBayramında yapılan kuru şekerli kömbe) :
Malzeme : Un, yoğurt, süt, maya,şeker, tahin, kömbe kokusu, tarçın, çörek
otu,
karanfil (baharattürleri), yağ ve küncü (susam).
Hazırlanışı : Büyük bir leğen içine unince elek ile elenir. Elenen unun
içine şeker ve
hazırlanan baharatlarilave edilip iyice karıştırılır. Daha sonra yoğurt,
maya, yağ ilave edilip
ılık sütle yoğrulur.İyice yoğrulan hamurun mayalanması için üzeri kalın
bezlerle sıkıca
kapatılır. Bir gecebekletilen hamurun mayası geldiğinde ekmek tahtasının
üzeri yağlanır.
Hamur, yumurtabüyüklüğünde alınıp, yuvarlak şekil verilerek bastırılır.
Üzerine susam atılır.
Kömbeler tepsiyedizilerek fırında pişirilir.
Pekmezli :
Malzeme : Un, yoğurt, süt, maya,tahin, yağ, şeker, tuz (az miktar).
Hazırlanışı : Un içerisine yoğurt,süt, maya, tahin (göz kararı) ve biraz
tuz ilave
edilerek yoğrulur. Hamurdinleninceye kadar, üzerinin kreması hazırlanır.
KremanınHazırlanışı : Suile şeker koyulaşıncaya kadar kaynatılır, Süt ilave
edilir.
Biraz piştikten sonrasoğutulur. İçine tahin, un (az miktar) karıştırılır.
Dinlenen hamur kalınca
büyük tepsi şeklindeaçılır. Yağlanmış tepsi içerisine yerleştirilir.
Üzerine hazırlanan kremanın
yarısı sürülür. Çatalile şekillendirilir. Pişirilmek üzere fırına verilir.
Fırından çıkınca kalan
kremada üzerine dökülür.Dilimlenerek hazır hale getirilir.
____________________ Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...
|
|
|