Mamalika
Mısır unu elendikten sonra lapa haline gelinceye kadar su ile karıştırılır
ve pişirilir. Sonra bu karışımdan kaşık kaşık alınıp bir tepside soğutulur.
Aralarına ceviz, keş, peynir konulduğu gibi şekerli süt veya tartı ile
zenginleştirilebilir.
Mamursa
Mısır unu elenip su içinde karıştırılarak lapa haline getirilir. Bu tepsiye
boşaltılır. Üzerine kişilerin çokluğuna göre yuvalar açılır (Bardak vb ile
) yumurtalar tereyağda pişirilip her açılan yuvaya birer tane konulur.
Etrafına peynirler bastırılır. Herkes önüne gelen yerdeki hamuru peynir ve
yumurtalarla yer.
Yumurtalı Sebzeli Kaygana
4 adet taze yumurta, 1 baş sarımsak, bir tutam nane, yarım bağ maydanoz,
sivribiber, bir kaşık un-tuz-kara ve kırmızı biber.Malzeme ince ince
doğranır. Yumurta ile iyice çırpılır. Yağ tavada kızdırılır. Tereyağ tercih
edilir. Büyükçe bir kaşıkla tavaya sıralanır. Bir tarafı kızarınca
çevrilir. Kızaranlar tabağa alınır. Servis yapılır. Bu kayganalar: kıymalı,
peynirli, patatesli, tarhanalı, havuçlu olabilir. (Keşli, peynirli kaygana
tuz konmaz)
Hamur İşleri
Kaşık Makarnası
Hamur oklava ile mantı gibi açılır. Kareler halinde kesilir. Karenin bir
ucundan süpürge sapı, kaşık gibi şeylerle gevşek olarak sarılır. Uçlarından
yapıştırılır. Suda pişirilir. Hepsi su yüzüne çıkınca kevgirle alınıp bir
tepsiye koymadan altına keş, fındık, ceviz karışımı çekilmiş olarak konur.
Ayrıca tartı veya tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür.
Fındık Makarnası
Buğday unundan yapılan hamur oklava şeklinde yuvarlanıp silindirle elde
edilir. Bunlar bıçakla fındık büyüklüğünde kesilir. Kaynayan suya atılır.
Suyun yüzüne çıkan makarnalar bir müddet kaynatılır. Kevgirle alınıp keşli,
peynirli bir tepsiye yerleştirilir. Üstüne tekrar malzeme dökülür. Üstüne
tartı veya tereyağı gezdirilir.
Tembel Karı Makarnası
Buğday unu elenip yoğrulur Elde edilen hamur kaşık kaşık kaynayan suya
atılır. Hamurlar su yüzünde olduğu zaman bir süre kaynatılır. Tepsiye
alınır. Üstüne keş, fındık veya ceviz konur. Yağ ilede muamele gördükten
sonra yenir.
Kaşmakam Ekmeği
Hiç elenmemiş buğday unu yoğrulur. Bir �saç� ateşte
kızdırılır. Bu ateşe dayanaklı taş bir saçtır. Hamur taşa yapıştırılır.
Üzerine delikler açılır. (Parmakla) sonra taş ateşe doğru çevrilir. Yanan
ateşte hem arkası hem önü nar gibi kızarır. Tuzu da biraz fazla olan bu
ekmeği en çok değirmenciler yapar.
Köy Ekmeği
Çoğunlukla mısır ve buğday unu karışımıdır. Yumuşak olup çok kullanılır.
Dizleme Ekmeği
Buğday, çavdar ve mısır unuyla yapılan bir ekmek çeşididir. Hamur mayalanır
ve beklenir. Hamur kabarır. Ocağa taştan bir kap konur. Hazırlanan cıvık
hamur saç yağlandıktan sonra belli bir ölçüde üzerine konup yayılır. Sonra
kürekle çevrilir. Üzerine kaz yağı ve tuz ilave edilir. Yiyimi çok
güzeldir. Her yemeden önce ızgarada ısıtılır.
Bazlama
Çok kısıtlı zamanda yapılan ekmek çeşididir. Hamur alelacele yoğrulur.
Mayalanmaz. Hazırlanan taş saç yağlanır. Ekmek üzerine pişirilir. Çevrilip,
keş peyniri, domates gibi yiyeceklerle sıcak yenirse çok lezzetlidir.
Kırtıl
Un, pekmez, bal veya şekerkamışı balı ile yoğrulur. Fırına verilir. Yapılan
ekmek zamanın pastası gibi yenir.
Mancarlı pide
Fırında ekmek yaparken bu da mutlak yapılır. Kıymalı, ıspanaklı, pırasalı,
cırcamıklı (bir tür ot) yapılır. Yeni yapıldığında çok lezzetlidir.
Balık Yemekleri
Balıkların çok çeşitli pişiriliş şekilleri vardır. Bunları genellikle
herkes bilir. Izgara, tava, lahana vb salatalar, çiroz, fırında balık
vb.
Kiremitte Palamut
Akçakoca�da en çok beğenilen bir balık yemeğidir. Balık ya sırtından
ya da karnından yarılarak temizlenir. Eğer sebzeli olması isteniyorsa
sırtından, az olsun isteniyorsa kanından yarılıp temizlenir.
Hamsi Pilavı
Hamsiler temizlendikten sonra yarılarak kılçıkları alınır. Pilav pirinci
ayıklanır. Yıkanır. Tereyağı, soğan, domates, maydanoz kırmızı ve kara
biber az kızartıldıktan sonra azcık suda pişirilir.Bir plake tası ocakta
iyice ısıtılır. Güzelce silinir. Üstüne pirinç ve karışımı, sonra bir sıra
hamsi sonra pirinç, tekrar hamsi kona kona doldurulur. Üstüne kızgın korlar
konur. 20-30 dakika sonra alınıp servis yapılır.
Buğulama (Hamsi, Palamut, Mezgit)
Balıklar temizlenir, soğan, domates, biber karabiber, isteğe bağlı alınır.
Bir makarna süzgeci alınır. Onun altına, tam delikleri uyan bir tencere
alınır. Üstede bir kapak ayarlanır. Tencerenin içine 3 cm kadar su konur.
Eğer aralık varsa buğday unundan çiriş yapılarak oralar tıkanır. Kapak
hoplamasın diye üstüne ya bir tas ya da su dolu güğüm konur. Yarım saat
pişirilir. Balığın bütün yağları suya akar. Servis yapılır.
Sirkeli Hamsi
Bir kilo hamsi, büyükbaş soğan, bir bağ maydanoz, büyük domates, küçük bir
havuç, yarım bardak zeytinyağı, yarım bardak sirke Hamsi temizlenir. Havuç
rendelenir. Diğer malzeme doğranır. Bir harç yapılır. Karabiber, kırmızı
biber katılır. Bir tencerenin içine harçtan bir kısım konur. Sonra harcın
bir kısmı sonra hamsinin diğer yarısı konur. Üstünede kalan harç ilave
edilir. Zeytinyağı ve sirke ilave edilir. (Sirke yerine şarap konabilir)
tencerenin ağzı sıkıca kapanır. Kanamağa başladıktan 15 dakika sonra
indirilir. Sıcak sıcak yenir.
Kırlangıç veya Mezgit Çorbası
Kırlangıç ve Mezgit güzelce ayıklanır. Bir tencerede su ile haşlanır.
Dağılmadan kevgirle tepsiye alınır. Ayıklanarak kılçıklarından arındırılır.
İnce parçalara ayrılır. Tencereye su konur. İçine balıklar atılır.
Kaynamaya başlayınca iki yumurta, iki kaşık un, maydanoz, karabiber ve
kırmızı biberle iyice çırpılır. Yeterince tuz ilave edilir. Kaynayan
balıklı suya bir taraftan karıştırılarak yavaş yavaş katılır. Devamlı
karıştırılarak kaynatılır. Çorba kaynamaya başlayınca çok koya olursa az,
sıcak su ilave edilerek istenilen kıvama getirilir. Sıcak sıcak servis
yapılır. Sarımsaklı sirke veya limon ilave edilir.
Hamsili Börek
Taze hamsi ayıklanır. Ortadan baş parmakla bastırılarak kılçıklarından
arındırılır. Hafif tuzlu suya atıp bekletilir. Harç olarak çok ince
kıyılmış soğan, maydanoz, rendelenmiş domates, maydanoz, karabiber ve
yeteri kadar tuz konularak hamsilerle birlikte çiğköfte gibi yoğrulur.
Buğday unundan yapılan hamura yoğurt atılarak yufkalar açılır. Kareler
şeklinde kesilir. Hazırlanan harcın içine bir yumurta kırılarak harç tekrar
karıştırılır. Kareler köşegenlerinin biraz içine gelmek üzere harç
diğerinin üstüne katlanır. Parmaklarla uç kısımları yapıştırılır. Muska
şekli elde edilir.Ocağa altı yuvarlak bir tencere konur. Yağ kızdıktan
sonra içine 5-6 tane muska şeklinde börekler atılır. Nar gibi kızarıp
kabarınca kevgirle tabağa alınır. Böylece kızartma devam eder. Sıcak veya
soğuk yenir.
Sigara Böreği
Aynı malzeme hazır yufkalardan kesilmiş hamurların içine de konur. Sıcak
yenir. Hamsi Salatası: Kılçığı alınmış hamsiler, bir müddet suda haşlanır.
Soğan, sivri biber (acı olabilir) domates, maydanoz, kırmızı biber,
istenirse piyazlık fasulye, haşlanmış patates ve hamsilerle karıştırılıp
kayık tabağın orta kısmına konur. Yanları da domates, biber ve maydanozla
süslenir. Üzerine liman, zeytinyağı konarak servis yapılır.
İsli Balık
Melen çayında tutulan büyük kara balıklar parçalara ayrılır. Çuvaldızla ip
geçirilir yarım kiloluk parçalar tuzlu suya bırakılıp bir akşam bekletilir.
Ertesi sabah kalbur veya süzgeçte suları akıtılır. Sonra ocağın ortasından
bir demire bağlanır. Zincire bunlar bağlanır. Ot, fındık kabuğu veya çok
duman veren saman ateşi ile ilk tütsü yapılır.Daha sonra yakılan ateşler
sayesinde işlendirilir. Sonra ihtiyaca göre bu parçalar alınır. Önce soğuk
sonra sıcak su ile isinden ayrılır. İnce dilimler halinde kesilerek tabağa
dizilir. Dörde bölünmüş beyaz soğan, domates, sivribiber konur. Zeytinyağı
dökülür, limon sıkılır. Salat gibi yenir. Ayrıca isli balık fasulye, nohut
gibi yemeklere doğranıp pişirilir.
____________________
Dört Sey Geri Gelmez Atılan Ok, Söylenen Söz, Kacırılan Fırsat ve Gecen
Zaman ...