Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_system.php on line 22

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 315

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 315

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /www/htdocs/w00c089c/dostsesi.com/forum/includes/mx_api.php on line 1415

  Pazar, 12. Ocak 2025 11:05   User Online: 47 

Üye bilginiz

Üye merkeziniz

Özel Messajiniz

Ziyaretçi defteriniz

Üye lerimiz

Forumda çikiş

Forumlar

Genel

Kültür

Atatürk

Türkiye

Bilgilendirme

Spor

Site ve Radyo

Arsiv II Genel

Arsiv Kultur

Resim
Manzara -2LalelerEllerSevimli 10KrizantemManzara -Manzara -12Crested-PigeonBayragimiz.Kirmizi beyaz lallerCok  Sirinler.Tabiat 4dogaSevimli 20Sevimli 13Sevimli 2Bayrak CamiBeyaz karanfilSevimliManzara -6

Portal Menüsü
Bilgiller
Bilgi ekle
Ekart
Pano
Haberler
Takvim
Resimler
Şiir
Fikra
Bizi tavsiye et
Site Anket
Site kural Impressum
Download tavsiyeler
 Link Tavsiyeler
Bize ulaşım

Türkiye tanitim - Türkei Sisteme girmen gerek


Aşağı git
« Ön  Diğer »
küçükten büyüğe do;ğru sırala büyükten küçüğe doğru sırala      print
Konuyu açan: Konu: bingöl
Junior Member
Junior Member


Cevaplar: 92
kayıt olmuş: 6/11/2004
Durum: Çevrimdışı
posticons/arrow.gif Yazılış Tarihi: 17/2/2008 Saat 07:52  
Bingöl_Coğrafi Yapı



Konum

Bingöl ili Doğu Anadolu bolgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alır. Doğusu Muş, kuzeyi Erzurum ve Erzincan, batisi Tunceli ve Elazığ, güneyi ise Diyarbakır ile çevrilidir. Bingöl ili 41-39 doğu boylamları 39-38 kuzey enlemleri arasında yer alır.



Dağlar

Bingöl arazisi çok dağlıktır. Yükseklikleri 3000 metreyi asan dağlar bulunur. Dağlar üzerindeki yaylalar ve düzlüklerin yükseklikleri 2000 metreden aşağı düşmez. Ova niteliğindeki yerler bile 1000 metrenin üzerinde bulunmaktadır.. Bingöl ovasının dört tarafı dağ sınırlarıyla çevrilidir. Dağların yüksek kısımlarını doruklar, buzul golleri etek kısımlarını ise morun kalıntıları kaplar. Dağlar genellikle seyrek ormanlık olup, güney bölümlerinin bazı kısımları çıplaktır. Meşe ormanları dağların 1800 metreden aşağı kısımlarında görülür.

Volkanik sahaların en çok rastlandıgı yer Göynük suyu ile Peri suyu arasındaki bölgedir. Volkanik olan bu bölge çukurluk ve yükseltileriyle dağların genel durumunu bozacak niteliktedir.. Ayrıca buradaki dağların bünyesinde kısmen bazalt türünden akıcı, kısmen andezit tipinde kıvamlı lavlar büyük yer tutar. Üçüncü zaman sonlarındaki tektonik olaylar neticesinde kırılmalardan sonra yeryüzüne çıkan lavlar bir örtü gibi etrafa yayılmıştır. Bu arada bazı kırılmalar sonucunda bu örtünün bazı kütleleri çökmüş, bazıları ise yükselmiştir. Bingöl dağları bu zamanlarda oluşmuştur.



Başlıca Dağ ve Tepeler

Dağın Adı
Yükseklik (mt.)

Bingöl Dağı
3250

Genç Dağı
2940

Şeytan Dağı
2906

Şerafettin Dağı
2544




Ovalar

Bingöl'de dağlar orta kısımlarda birbirinden uzaklaşarak genişlemiş ve bu genişleyen yerde Bingöl ovası meydana gelmiştir. Ova şehrin güney doğusuna doğru hafif eğilimle alçalarak devam eder. Bu ovayı bir çok akarsu parçalamıştır. Ayrıca Gayt suyu ile Çapakçur deresinin sürükledikleri çakıllar ovanın bir kısmını kaplamıştır. Ovanın yüzölçümü yaklaşık 80 km2 dır Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1150 metredir. Bingöl ovasından başka Genç, Karlıova ve Sancak ovaları gibi küçük ovalarda vardır.



Akarsular

İl sınırları içindeki uzunluğu bakımından en önemli akarsu peri suyudur. Toplam 258 km. uzunluğa sahip peri suyunun il içindeki uzunluğu ise 112 km. dır . Elazığ'da yeşildere civarında Fırat nehrine karışır.

Murat Nehride İlin önemli akarsularından biridir. Vangolunun kuzeyindeki Aladagdan doğar.Bingöl içindeki toplam uzunluğu 96 km.dir. Fırat nehrine karışır. Murat nehrinin bir kolu olan Göynük suyunun başlangıç ve bitiş noktaları il sınırları içinde kalmaktadır.Genç ilçesi yakınlarında Mendo suyu ile birleşerek Murat nehrine karışır.



Göller

Bingöl’de büyük göl yoktur. Ancak çok sayıda küçük gol vardır. Bu göllerin en önemlileri de şunlardır: Kerkis gölü, Zirlir gölü, Sar gölü, Er gölü, Haren gölü, Killi göl, Manastır gölü, Belli göl, Karlı göl ve İçme gölüdür.



Jeolojik Yapı

İl sınırları içinde arazi oldukça engebeli ve yüksektir. Denizden ortalama yüksekliği 1250 metredir. Dağlar çok geniş bir alan kaplar. Türkiye’nin deprem zonları incelendiğinde ilimizin bulunduğu yerden kuzey-doğu ve güney-bati yönünde uzanan bariz fay hatlarının geçtiği görülür. Bölgede çeşitli istikametlere doğru uzanan fay çizgilerine rastlanır.



İklim

Bingöl ili iklim yönünden ilçelere ve topografik duruma göre değişiklikler göstermektedir. Özellikle merkez ve Genç ilçelerinde iklim diğer ilceler göre yumuşak geçmektedir. Buna rağmen il genelinde kara iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve sert geçer. Yağışlar kisin kar halinde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ise yağmur halinde görülür.



1971 Depremi

İlde bugüne kadar çok sayıda deprem meydana gelmiştir. 22.05.1971 tarihinde Richter ölçeğine göre 7.1 şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir. Bu deprem 906 kişinin ölümüne, 1157 kişinin de yaralanmasına neden olmuştur. Depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 3960 konutun yıkıldığı, 6950 konutun ise ağır hasar gördüğü tespit edilmiştir.



İlçelerin Yüzölçüm ve Rakımları

İlçenin Adı
Yüzölçümü (km2)
Oran (%)
Rakım

Merkez
1854
22,82
1177

Adaklı
879
10,82
1500

Genc
1646
20,26
1125

Karliova
1349
16,60
1940

Kigi
438
5,39
1700

Solhan
1114
13,71
1395

Yayladere
419
5,16
1550

Yedisu
426
5,24
1500

Toplam
8125
100



alintidir


____________________
kopan bir ipe, sımsıkı bir dugum atarsanız, ipin en saglam yeri artık bu dugumdur. ama ipe her dokunusunuzda, canınızı acıtacak tek nokta yine o dugumdur."
www.dostsesi.com
dunyaya acilan pencereniz
Profiline gir Web siteyi ziyaret et Bu üyenin tüm mesajlarını göster
Junior Member
Junior Member


Cevaplar: 92
kayıt olmuş: 6/11/2004
Durum: Çevrimdışı
posticons/arrow.gif Yazılış Tarihi: 17/2/2008 Saat 07:54  
Bingöl_Tarihçe



Bingöl adının nereden alındığına dair bir çok efsane vardır. Tarihi boyunca çeşitli medeniyetlerin akımlarının etkisinde kalan il, İslam kaynaklarında Cebel-u Cur adıyla geçmektedir. İslam orduları Diyar-i Bekir ( Diyarbakır ) iline geldiklerinde komutanları Halid Bin Velid, yardımcı komutanlardan Kibes'i Cebel-u Cur ve yöresini fethetmekle görevlendirir. İslam orduları Kibes komutasında bu yöreye girerler. Şimdiki Kuruca (Gazik) köyü üzerinden Palu' ya yönelirler. İslam kaynaklarında Kuruca köyünün güneydoğu mıntıkasında Merel adında bir şehirden bahsedilmektedir. Merel o döneme göre medeni bir şehir görünümündedir . Bingöl İslam kaynaklarında Cebel-u Cur (Çapakçur) adıyla geçmektedir. Burayı fethe gelen Kibes bu yöredeki savslarin birinde, bugün Sultan dağı diye adlandırdığımız dağda şehit olmuştur ve buraya gömülmüştür. o günden bugüne orası Sultan Kibes Ziyareti diye adlandırılmaktadır ve halk tarafından ziyaret edilmektedir.Daha sonra il Palu ilçesine Cevlik adıyla bağlanır. Cevlik halk dilinde "Colig" adıyla tanınır. "Colig" ismi hala etkin bir biçimde halk tarafından kullanılmaktadır.

Çapakçur adının Evliya Celebinin Seyahatnamesinde Büyük İskender tarafından verildiği rivayet edilmektedir. Büyük İskender vücudundaki dayanılmaz ağrılar için nice hekimlere başvurduğu halde şifa bulamaz bunun üzerine Ab-i Hayat suyunu aramaya baslar. Uzun aramalardan sonra bu suyu Bingöl yöresinde bulur ve şifa bulur..Faydasını gördüğü bu suya Cennet suyu anlamına gelen (Makdis Lisanı) Çapakçur adını vermiştir. Doktorlarına; "Sizin çare bulamadığınız ağrılarıma Allah cennet ırmaklarından deva verdi." der. ve Murat nehrinin kenarında kısa zamanda bir kale yaptırır. Bu kaleye Çapakçur kalesi denilmiştir..
Bingöl İli 1844 yılında nahiye olarak Palu ilcesine bağlanır. 1872 yılında Palu ilçesinden ayrılarak Cevlig (Colig) - Çapakçur adıyla ilçe olur. 1936 yılında ayni isimle il merkezi olur. 1945 yılında Bingöl adini alır.

Bingöl’ün tarihi milattan önce 2000 yıllarına dayanmaktadır. Bu tarihten önceki yılları bilinmemektedir. Daha çok çevre illere yaylacılık yapan ilimiz yerleşime dayalı kent merkezi olana kadar çeşitli medeniyetlerin etkisinde kalmıştır ve kalıcı bir statüye kavuşmamıştır.. İlimizde tarihi kalıntıları rastlanmaması bu tezimizi doğrulamaktadır. İlimize bağlı Genç ve Kiğı ilçeleri yerleşik medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ilçelerimiz il merkezinden ziyade köklu bir tarihe sahiptir. Bu ilçelerdeki tarihi kalıntılar bunu göstermektedir.

Bingöl’ün tarihi daha çok komşu illerin tarihi incelenerek meydana çıkarılmıştır. Van, Bitlis, Ahlat, Diyarbakır, Erzurum, Tunceli şehirleri eski devirlerde bir beyliğe veya bir hükümdara başşehir olmuşlardır. Bingöl yaylaları ise bir otlak olarak bu beyliklere bağlı tutulmuştur.

Tarihçi Heredot bir eserinde Anadolu’yu bir takım bölgelere ayırmış ve her bölgeye ayrı bir isim vermiştir..Bugünkü Diyarbakır, Muş ve Bingöl illerini içine alan bölgeye "Komojen" ismini vermiştir. Bingöl ili Osmanlı zamanında komşu illere bağlı olarak idare edilmiş ancak Cumhuriyet devrinde il haline gelmiştir.


alintidir


____________________
kopan bir ipe, sımsıkı bir dugum atarsanız, ipin en saglam yeri artık bu dugumdur. ama ipe her dokunusunuzda, canınızı acıtacak tek nokta yine o dugumdur."
www.dostsesi.com
dunyaya acilan pencereniz
Profiline gir Web siteyi ziyaret et Bu üyenin tüm mesajlarını göster Cevap 1
« Ön  Diğer »        print
Yukarı git


mxBoard, © 2006 by pragmaMx.org, based on eBoard, XMB and XForum

0,113 saniye - 19 queries
Giriş

Kullanıcı Adı:

Şifre:

Sprache
Arabirim Dilini Seçin:

Almanca Fransızca Türkçe İngilizce
Son 5 Bilgi
Happy Birthday


Bugün hiçbir kullanıcımızın doğumgünü yok!
Etkinlik Takvimi
Ocak 2025
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Fuarlar
Toplantilar
Konserler
Festivaller
Kültür Sanat
Anma Günleri
Dogum günü
Dini Bayramlar
Özel Günler
Resmi Bayramlar
üye Puani
  1. Rojin: 10 976 Puanlar
  2. asliyok: 4 432 Puanlar
  3. HarmanYeli: 4 396 Puanlar
  4. KizilZora: 2 048 Puanlar
  5. life23: 1 675 Puanlar
  6. gokkiz: 1 657 Puanlar
  7. BirNefes: 1 048 Puanlar
  8. Erasmus: 984 Puanlar
  9. -Pozan-: 785 Puanlar
  10. Siyahinci: 623 Puanlar
Son Şiirler
SAKLI SEVDAM
(8137 okuma)
Hatırlarmısın .!
(11232 okuma)
Mektup......
(12042 okuma)
ANADOLU GARIBI
(12058 okuma)
SALKIMSÖĞÜT
(11815 okuma)
YAŞAMAYA DAİR
(12047 okuma)
SALKIMSÖĞÜT
(12217 okuma)
TOP Download
  1. AntiVir Personal - Free Antivirus
       [Hits: 986 x]
Link ler
  1. VOLKAN KONAK
  2. Yusuf Hayaloglu
  3. Full dizi izle

Bu sitedeki tüm logo ve markalar sahiplerinin malıdır. Diğer detayları Künye bölümünde bulabilirsiniz .

Haberlerimizi RSS kullanarak yayınlayabilirsiniz.

Bu site pragmaMx 0.1.11 tabanlıdır.

Yorumlar yazarların sorumluluğu altındadır,
geri kalan her şey © 2004 - 2025 by Dostsesi - Stimme der Freundschaft