Dünya Miras Listesinde yer alan, Mezopotamya'yı seyreden tarihi kent;
Mardin...
Mardin kitaplara sığmayacak kadar derin kültüre sahip bir ilimiz, konunun
MÖ.8000 yıllarına dayanan tarihi yönü bir tarafa Urfa-Viranşehir yoluyla
gelip de Kızıltepe kavşağından dönerek yükselmeye başlayınca karşınıza bir
tablo gibi çıkan çarpıcı özellikteki kent, kiremitsiz evleri, basamaklı,
daracık gizemli sokaklarla birbirlerinin havasını, ışığını kesmeyecek
şekilde sırt sırta binerek kaleye doğru tırmanıyor.
Özellikle akşam güneşinde ışığı arkanıza alıp da, eski Mardin kentinin
karşısına geçip adeta bakıştığınızda, kent sizi, siz kenti seyrediyorsunuz!
Cephesi size dönük tamamını bir defada görebildiğiniz ender yerleşimlerden
biri olan kent aslında uçsuz bucaksız uzanan Mezopotamya'yı seyrediyor, biz
araya giriyoruz!. Fakat bu seyir ne bir saate, ne bir güne, ne de daha
fazlasına sığacak gibi değil. Günün değişik zamanlarında, mevsimsel ışık
efektlerinin sihiri ile her saat başka görünen Mardin de akşam güneşinin
kızarttığı gökyüzü ve evlere yansıyan sarartısı içinde ilk dikkati çeken
görkemli kale eteğinde omuz omuza vermiş motiflerle süslü kesme taş evlerin
dayanışması arasında sivrilen minareler, kiliseler, farklı mimari yapı
tarzı oluyor.
Güneydoğu acılı kebapları ün şalmış. Bölgenin pul biberleri hediyelikler
arasına bile girmiş Pul biberlerle lezzetlenen patlıcanlı kebapların yanı
Mardin mutfağının lezzetleri arasında iştah açan nar ekşili acılı,
baharatlı salatalar, Kitel adıyla anılan içli köfte, bir tür dolma olan
mumbar, taze etten yapılan domatesli Mardin güveci, doğal ortamda beslenmiş
kuzu ve oğlakların kol kısmından içine iç pilav doldurulup dikilmesi ve
uzun süre buharda pişirilen kaburga dolması, şenbuzek adı verilen
lahmacunlar, alinazik, irmik helvası, zerde, sütlaç, yoğurt tatlısı,
doyurucu olduğu kadar hazmettirici bir kahve türü olan mırra ile son bulan
yemekler yöresel özellikler taşıyor
Dünya Miras Listesinde yer alan, Mezopotamya'yı seyreden tarihi kent;
Mardin...
Mardin kitaplara sığmayacak kadar derin kültüre sahip bir ilimiz, konunun
MÖ.8000 yıllarına dayanan tarihi yönü bir tarafa Urfa-Viranşehir yoluyla
gelip de Kızıltepe kavşağından dönerek yükselmeye başlayınca karşınıza bir
tablo gibi çıkan çarpıcı özellikteki kent, kiremitsiz evleri, basamaklı,
daracık gizemli sokaklarla birbirlerinin havasını, ışığını kesmeyecek
şekilde sırt sırta binerek kaleye doğru tırmanıyor.
Özellikle akşam güneşinde ışığı arkanıza alıp da, eski Mardin kentinin
karşısına geçip adeta bakıştığınızda, kent sizi, siz kenti seyrediyorsunuz!
Cephesi size dönük tamamını bir defada görebildiğiniz ender yerleşimlerden
biri olan kent aslında uçsuz bucaksız uzanan Mezopotamya'yı seyrediyor, biz
araya giriyoruz!. Fakat bu seyir ne bir saate, ne bir güne, ne de daha
fazlasına sığacak gibi değil. Günün değişik zamanlarında, mevsimsel ışık
efektlerinin sihiri ile her saat başka görünen Mardin de akşam güneşinin
kızarttığı gökyüzü ve evlere yansıyan sarartısı içinde ilk dikkati çeken
görkemli kale eteğinde omuz omuza vermiş motiflerle süslü kesme taş evlerin
dayanışması arasında sivrilen minareler, kiliseler, farklı mimari yapı
tarzı oluyor.
Apartman dokusu hakimiyetindeki illerden gelenler için bu görüntü ilk kez
Mardin'i görenlerde değişik duygular yaratıyor. Araç giremeyen, çöp toplama
dahil taşımacılığın at, eşek, katırlar ile yapıldığı basamaklı sokaklarda
yürürken, kemerler altından geçilen dehlizler ilk kez gelen ziyaretçileri
hayretler içinde bırakabiliyor! Kapı üstü süsleri, kapı tokmakları,
pencereler gibi detaylara dalarsanız kent gezisi içinden kolay kolay
çıkabilmeniz hiç mümkün olmuyor ! Yine de Mardin'e gitmeden önce bu ili
tanıtan kitaplar okumalı, açıkçası tarihini, coğrafyasını, kültürünü
çalışıp gitme ihtiyacı duyuluyor.
Güneydoğu acılı kebapları ün şalmış. Bölgenin pul biberleri hediyelikler
arasına bile girmiş Pul biberlerle lezzetlenen patlıcanlı kebapların yanı
Mardin mutfağının lezzetleri arasında iştah açan nar ekşili acılı,
baharatlı salatalar, Kitel adıyla anılan içli köfte, bir tür dolma olan
mumbar, taze etten yapılan domatesli Mardin güveci, doğal ortamda beslenmiş
kuzu ve oğlakların kol kısmından içine iç pilav doldurulup dikilmesi ve
uzun süre buharda pişirilen kaburga dolması, şenbuzek adı verilen
lahmacunlar, alinazik, irmik helvası, zerde, sütlaç, yoğurt tatlısı,
doyurucu olduğu kadar hazmettirici bir kahve türü olan mırra ile son bulan
yemekler yöresel özellikler taşıyor
Mardin şehir merkezi
Mardin Kalesi
Mardin Evleri
Mar Mihail kilisesi